Lommelegen tekst
Søk blant 43,728 spørsmål og svar.

Forstoppelse hos spedbarn

Forstoppelse hos spedbarn

tor, 16/11/2006 - 18:11

Spørsmål

Spørsmål: 

hei jeg har en nevø på 2 0g en halv måned som har store problemer med hard avføring. han har store smerter når han skal ha avføring og det går gjerne opptil to uker før han får avføring, må gjerne stimmuleres til slutt. min søster har vært til legen med han og de har lyttet på tarmlydene, de er fine med litt lite tarmlyder. han har fått utskrevet avføringsmidler, og min søster har selv begynt å ikke spise melkeprodukter for å se om dette virker. men nå har det gått to uker siden og han har fremdeles store smerter i magen. hva undersøkelser kan gjøres for å utrede dette. han kan jo ikke fortsette og ha disse smertene.
hilsen bekymret tanteRelevante sykdommer/medisiner: han går åp laktulose og blir ammet

Kvinne, 23 år

kvinne
23

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Spedbarn under 6 mnd. som har betydelig forstoppelse som ikke bedres av enkle tiltak som laktulose og/eller maltekstrakt skal utredes av en barnelege!

For et spedbarn som utelukkende får morsmelk er det ikke sykelig eller uvanlig at det kan gå opptil 2 uker mellom hver større avføring. Men da skal avføringen være nokså bløt og ikke hard og barnet skal ikke ha smerter ved tømning.

Tarmlyder sier noe om aktiviteten i tarmen men de kan ikke utelukke forstyrrelser i tarmbevegelsene eller eventuelle misdannelser i mage- tarmsystemet.

Det eneste rådet jeg således vil gi dere er å be fastlegen henvise barnet til nærmeste barnelege eller barnepoliklinikk for en vurdering som da kan skje ikke som øyeblikkelig hjelp, men innen nokså kort tid.

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Dr. Thomas Møller, barnelege
