Lommelegen tekst
Søk blant 45,060 spørsmål og svar.

Forskjellige symptomer nedentil

Forskjellige symptomer nedentil

Mandag 5. september 2011

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei
For ca 2 mnd siden hadde jeg ubeskyttet sex med ei jente, og jeg fikk klamydia. Merket dette, og ble behandlet med kur på 7 dager. Testet negativt ca 3 uker etter behandlingen startet.
Etter dette har jeg hatt beskyttet sex med ei annen jente. Kondomen falt av en gang 10 dager etter avsluttet kur (første sexakt etter klamydia), men den har ikke falt av etter den gang. Kan jeg da ha smittet meg selv igjen, eller hu? Hun fikk en kur av legen, fordi hu sa hu hadde hatt sex med en klamydiainfisert person (uten å sjekke seg).
Ble for 2 uker siden syk, med vond hals og feberfølelse i kroppen. 2 dager etter jeg ble dårlig, våknet jeg opp med et sår nede på skaftet, men dette kan ha vært friksjon etter onanering. Bestemte meg da for å dra til legen (legevakta etter jobb), og fikk vite at jeg hadde halsbetennelse og en høy crp. Fikk Apocillin mot dette. Legen ville ikke sjekke meg for evt herpes som jeg var redd for, men han så på såret, og sa at det ikke liknet på herpes. Fikk samme type sår 1 uke senere (bare litt mindre, og nesten på samme sted), mulig pga onanering og friksjon mot bokserstrikken, da også (merket det ikke under akten). Sårene var ikke vonde, ingen blemmer, og så bare ut som friksjonssår (lyst "arr" etter det første).
Nå har jeg den siste uken hatt kløe som kommer og går på pungen, penisskaftet og hodet (kan kanskje ha merket en veldig svak svie innimellom). Dette plager meg veldig, og jeg er redd for hva det kan være. Syns det har blitt litt mye. Har begynt på Canesten 20g krem for 3 dager siden, og det virker som om den mildner kløen litt. Da jeg først la merke til kløen hadde jeg rød utslett på penishodet. Dette gikk over etter et par dager. Igår kveld så jeg igjen dette "utslettet", og bestemte meg for at dette vil jeg finne ut av. Idag ser det ut til at det røde har begynt å trekke seg tilbake igjen. Bildet jeg legger ved, er fra idag og på venstre side av hodet, er det litt rødlighet igjen. Hva er dette, og er det smittsomt? Er det herpes?Relevante sykdommer/medisiner: Doksycyklin HEXAL mot klamydia
Apocillin mot halsbetennelse
Canesten 1% mot evt sopp

Mann, 21 år

mann
21

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei og takk for brevet ditt. Desverre er ikke bildet kommet med brevet. Trolig er du blitt smittet av en ny urinrørskatarr eller urethritt, sykdommen som bl.a. fremkalles av chlamydia, men som også kan fremkalles av andre mikrober. Ofte finner man ikke den eller de mikrobene som har fremkalt tilstanden. Hvis veninnen din hadde vært ubeskyttet sammen med en som hadde en chlamydiainfeksjon før deg, og ikke var behandlet, så kan hun lett smitte deg. Hun bør også undersøkes. Symptomene kan stemme- svie i eller ved penistuppen og irritert hud på glans penis, ikke sjelden et rødlig utslett som kan se nokså forskjellig ut. Ofte er det ingen symptomer. Vedrørende legevaktlegens diagnostikk av halsbetennelsen samt administrasjon av apocillin for dette høres riktig og adekvat ut og har ikke noe med det seksuelle å gjøre, rent bortsett fra at slike tilstander selvfølgelig kan smitte ved kyss etc. Derimot så synes det tenkelig at såret på penisskaftet, som altså kom når du hadde halsbetennelse og var dårlig, og som kom tilbake på samme sted noen tid senere, kanskje kan dreie seg om en herpes. Herpessår er ofte vonde, men ikke alltid og smerter er en subjektiv opplevelse. De kan også forsvinne fort, selv om det nok er mere vanlig at de står en uke eller litt mer før de forsvinner. Derimot er det nok ikke særlig vanlig å få sår som følge av friksjon ved onanering. Du bør la sårene teste neste gang de eventuelt kommer, eller få tatt en blodprøve på antistoffer mot herpes, da bør det ha gått to til tre måneder siden det første såret kom. Man vil alltid ha noe effekt av canesten på penishodet og på huden forøvrig som følge av kremen medikamentet er dispersert i- canesten i seg selv virker mot gjærsoppinfeksjon og det er usannsynlig at du skulle ha det. Sopp hos menn kommer som oftest hos dem som lever fast sammen med kvinner med gjærsopp i skjeden, ellers er tilstanden uvanlig. Du kommer ikke utenom en ny konsultasjon hos lege som kan se på deg og vurdere om du har fått en ny urethritt, kfr. ovenfor. Den beste og riktigste diagnostikk her er mikroskopi av sekret fra urinrørstuppen. Dette gjøres hos spesialister i hudsykdommer samt på klinikkene som steller med seksuelt overført sykdom, som f. eks. Olafiaklinkken i Oslo. De har nettsted www.olafia.no og her finner du mer om tilstandene som er diskutert i brevet. God bedring og lykke til !
Vennlig hilsen

Dr. Johannes Thorvaldsen


Sist besvarte spørsmål
