Lommelegen tekst
Søk blant 44,246 spørsmål og svar.

Forhøyet ALP verdi

Forhøyet ALP verdi

Søndag 17. august 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

hei.

jeg har fått svar på mine lever prøver og de viser seg at alp er forhøyet:(. jeg har spurt legen min men har ikke fått noe tydelig ut av det, jeg må inn for å ta nye prøver om 2 uker

hva kan være galt når alp er forhøyer?
tyder forhøyet alp prøver på alvorlige sykdommer?
har alp noe med kreft å gjøre?

jeg har søkt og søkt på internett for å finne svar men det er ikke enkelt, er virkelig bekymret og håper du kan hjelpe meg å forklare hva det er, og konsekvensen av de?

på forhond takk.Relevante sykdommer/medisiner: nei

Mann, 25 år

mann
25

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!
Takk for spørsmålet. Det finnes dessverre ikke noe enkelt svar på ditt spørsmål siden du ikke gir noen kliniske opplysninger- det vil si beskriver hvilke plager du har og hvorfor legen din mente at en test av leverfunksjonen var på sin plass. Har du kyssesyke eller har alkoholforbruket vært høyt i sommer? Disse og en mangde andre årsaker, alt fra dødelige sykdommer til bagateller, kan gjøre det naturlig å teste leverfunksjonen. Du sier heller ikke noe om hvor høyt nivået på ALP var. Hvor høy verdien er sammenholdt med verdiene på de andre leverfunksjonsprøvene, altså ALAT, ASAT og GT, kan fortelle ganske mye om hvor i kroppen det er sykdom og hva slags type sykdom vi har med å gjøre.
ALP betyr alkaliske fosfataser altså basiske fosfataser. Dette er enzymer som normalt skal holde seg inne i cellene og arbeide der. Hvis de slippes ut i blodbanen og man kan måle dette ved blodprøver så er det oftest et tegn på sykdom eller skade. Vi finner disse enzymene i lever, nyrer, skjelettceller, samt i tarmceller og i celler som sitter i blodårenes vegg.
Det er med andre ord bare høye verdier som har betydning ved vurdering av helsetilstanden. Det er ulike grenseverdier for ulike aldersgrupper og et hovedskille går ved 17 års alder, hvor man godtar en grense på &#60 400 U/L, men man fra 18 års alder har en grense på &#60 105. Dette kommer av at barn og unge vokser og det vil derfor være økt frigjøring av ALP fra skjelettet.
Veldig høye verdier over 3 ganger den øvre grensen, tyder på avløpshinder i lever og eller gallen. Også prostatakreft med spredning til skjelettet kan gi så høye verdier. Også sykdom i skjelettet som Pagets sykdom, gir svært høye ALP verdier.
ALP opp til 3 ganger den øvre referansegrensen, kan tyde på sarkom, kreftsvulst i skjelettet eller osteomalaci, såkalt bløtt skjelett på grunn av kalkmangel, i tillegg til sykdom i biskjoldbruskkjertelen (økt aktivitet) og engelsk syke (D- vitaminmangel).
Svulster i lever og benbrudd gir ALP-økning i samme størrelsesorden.

Som du forstår så er kan ALP økning bety sykdom i en rekke organer, men som oftest er det sykdom i lever/ galle og skjelett som bidrar til økning.
Hvis du imidlertid har tatt leverprøver og GT for eksempel er normal, da skyldes ikke økningen av ALP sykdom i leveren, men kan bety sykdom et annet sted, oftest i skjelettet, men og det er veldig viktig: hvis laboratorieassistenten har strammet stasen rundt armen din for lenge ved prøvetagningen, så kan dette øke ALP med så mye som 50 U/L. Ofte syndes mot dette og det er slettes ikke uvanlig å få falskt positive prøvesvar for ALP.
Jeg vil derfor råde deg til å få tatt en kontrollprøve av ALP- verdien og denne gangen så tappes dette prøveglasset først for å være sikre på at det ikke skal bli et falskt positivt svar.

Håper svaret har vært til hjelp.

Lykke til!

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Jeg er en voksen dame som skal til ultralyd da fastlegen min fastslo at jeg hadde en bilyd på hjertet. Merker ikke noe ubehag til dette men er...
Hei, Jeg fikk et flåttbitt på innsiden av låret for 6 dager siden. Jeg fikk fjernet flåtten ved hjelp av en pinsett før den var rukket å bli...
Hei. Dette startet ca 1 uke for jeg reiste til filippinene. Og jg trenger virkelig hjelp, kanskje du kan si hvilke medisiner jeg kan kjope. 1 uke for...
Hei. Har planer om å bli gravid. Har gått på p-piller i ca 3,5 år+++.,kan det da ta lang tid fra Jeg slutter på p-pillene og til jeg blir gravid...
Hei ! For ca 2 uker siden slo jeg venstre-fotens stortå inn i en stein. Gjorde veldig vondt akkurat dær og da, men tenkte ikke noe særlig over det...
Hei. Jeg er skikkelig plaget av neglsopp på ene foten. Alle tærne er rammet. Har prøvd lysbehandling og.div produkter fra apoteket uten at det har...