Lommelegen tekst
Søk blant 44,382 spørsmål og svar.

Forhøyde leverprøver

Forhøyde leverprøver

Søndag 6. desember 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Høye leverprøver og høyt blodsukker.

13. november var jeg til rutinesjekk, og hadde da høye verdier på leverprøvene. Prøvene i år viste nesten samme resultat som i fjor. I år var de:
S-ASAT 28 U/L, S-ALAT 58 U/L, S-Gamma GT 129 U/L og S-Fosfatase, alkalisk, 114 U/L. Blodsukkeret var i år 6,8. I fjor var det 6,1. Nyre- og stoffskifteprøvene var normale. Legen vil kjøre en sukkerbelastning på meg for å se om jeg har latent diabetes, men leverprøvene sier hun at ikke er farlige når jeg ikke har andre symptomer.

Jeg bruker lite alkohol (ett til to glass vin eller øl, én til to ganger i måneden).
Jeg prøver også å gå ned i vekt. Jeg spiser ingenting "unyttig", og begrenser inntaket av brød, poteter, pasta etc., samt fete matvarer. Jeg har gått ned omtrent fire kilo siden begynnelsen av oktober.

Hva kan de høye leververdiene skyldes? Kan det skyldes det høye blodsukkeret? Eller kan det ha noen sammenheng med bruk av røykeavvenningsmidler (se medisinbruk)? Bør jeg i så fall slutte med disse?
Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har noen "plager"; irritabel tarm og smerter som legen mener at er fibromyalgi. Jeg er litt overvektig (jeg er 159 cm høy og veier rundt 75 kilo). Jeg bruker Sarotex 10 mg om dagen, og etter at jeg sluttet å røyke bruker jeg Nicorette-tabletter. Jeg har enkelte ganger tatt litt for mye av disse, slik at jeg kjenner at jeg blir svimmel.

Kvinne, 49 år

kvinne
49

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Det er bra at legen din vil utføre en sukkerbelastningstest, for det er viktig her.
Det er mulig at dine litt forhøyde leververdier kan ha med overvekten din og det forhøyede blodsukkeret å gjøre, og at du meget mulig kan ha det som heter metabolsk syndrom.
Dette er en meget vanlig "pakke" med livsstilssykdommer som diabetes (eller nedsatt sukkertoleranse), overvekt (spesielt rundt midjen), forhøyede kolesterolprøver og eventuelt for høyt blodtrykk. Ved metabolsk syndrom ser man dessuten ikke sjelden lett forhøyede leverfunksjonsprøver.

Der finnes med andre ord en teoretisk mulig - og ikke helt usannsynlig - link mellom ditt høye blodsukker og dine lett forhøyede leverprøver, og det er dette med overvekt og eventuelt metabolsk syndrom.

Dette kan jeg selvfølgelig ikke si noe konklusivt om her via internett, men det er såpass sannsynlig at jeg ville tatt det opp med legen din, og spurt om dette også er legen dins konklusjon.

Det er ikke Nicorette som er årsaken her.

Håper du har nytte av svaret. Ha det bra.

Undersøkelsesmetoder
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål

Hei. Jeg har en del plager og bruker derfor div. legemidler. Det jeg lurer på er følgende: Bruker Daivobet salve daglig på fotsålene pga. eksem. Hvis...
Veksthormonmangel? Hei. Jeg er en voksen mann som har veldig tynn benbygning og jeg mistenker at jeg muligens kan ha veksthormonmangel grunnet...
Hei, Har et spørsmål angående søvn. Jeg har vanskelig for å holde en normal døgnrytme. Jeg er B-menneske og har alltid foretrukket å være oppe sent...
Hei. Jeg sliter med smerter og stivhet nederst i ryggen, symptomene har en tendens til å være verre i en periode for så å bli litt bedre, og så verre...
Hei ! Jeg er en kvinne på 55 år som har hatt type 1 diabetes siden 1968. Jeg har hatt en velregulert diabetes og har ingen påviste senkomplikasjoner...
Jeg får plutselig voldsomme smerter i høyre kjeve og liksom bak/inni øret, samtidig smerter øverst i høyre side av ryggen. Smertene kan vare fra 5...