Lommelegen tekst
Søk blant 45,296 spørsmål og svar.

Forfrysning + blånegl

Forfrysning + blånegl

Torsdag 7. mars 2013

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei, Jeg var på Svalbard i helgen og fikk en forfrysing på tærne. Etter det jeg kan lese på nettet ser det ut som en 1.grads forfrysing. Jeg ble hvit på tærne, men huden kunne beveges mot underlaget. Det var prikking og smerte når jeg fikk tilbake varmen.
Status pr idag er at begge neglene på storetærne er blå (kan skyldes for trange støvler og ikke kulde) og at jeg fortsatt er nummen/følelses reduserte i de tre største tærne på venstre fot. Jeg har ikke missfarging utover de blå neglene og jeg kan bevege tærne som normalt.
Mitt spørsmål: er det normalt å være nummen, føle ubehag og ha redusert følelse i tærne 5 dager etter en 1.gards forfrysing?

mann
43

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei. Man kan i noen tilfeller ha litt etterplager etter 1.grads forfrysning også, men det vil alltid bli helt bra igjen ved en 1.grads forfrysning. Prognosen er utmerket. Dette er en mulig forklaring. Men jeg tror - med ethvert forbehold om at jeg ikke har sett dette- at det er mer sannsynlig at din nummenhet kan skyldes blødning under neglene som følge av for trange støvler, for slik blødning "tar plass" under neglen/huden, og det kan gi nummenhet. Det er ofte lurt å få tappet ut blodet som ligger under neglen ved "blånegl", da det gir umiddelbar symptomlindring. Det kan du enten gjøre hos fastlegen, eller selv: Ta en nål og desinfiserer i en flamme, stikk under neglen, fortrinnsvis prøve å lage en lengre spalte, slik at du kan få presset ut blodet. Så vil neglen etterhvert løsne, og da bør den klippes vekk bit for bit, gjerne så langt ned som mulig, evt helt til roten, om den er løs hele veien ned dit. Dette kan du også gjøre selv. En slik negl som ikke lenger sitter fast, vil lett samle bakterier og skit under neglen, med muligheter for betennelse, dårlig lukt m.v., så den bør fjernes. Ha det bra.
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no www.barexas.com

Sist besvarte spørsmål

Jeg har fått et rift i skjeden etter celleprøve mandag. Tok den hos fastlegen, som forøvrig var ganske hardhendt, og jeg er trang. Begynner å blø om...
Hei! Jeg er 21 år og har atopisk eksem på halsen og litt rundt munnen, når jeg var yngre hadde jeg veldig mye eksem bak knærne og på armene også,...
Hei! Hatt vondt i låret siden oktober/november. Murring og vondt når dreier benet/låret utover mot siden.. Også øm, særlig yttersiden. Oppdaget i...
Hei Jeg har siden begynnelsen av Desember vært syk. Vært på legevakt, akuttmottak, hjerteovervåkning og fastlege uttallige ganger. Før sykdommen...
Hei! Jeg er en dame på 57, som har fått påvist Paneculitt v/CT abdomen m/kontrast. Dette ble oppdaget da jeg var under utredning for munnhulekreft....
Hei, Jeg er en aktiv mann på 36 år som har slitt med slapphet/trøtthet og svimmelhet siden 2011. Det ble i 2011 oppdaget B-12 mangel (verdi 50 - 60...