Forfrysning + blånegl

Hei, Jeg var på Svalbard i helgen og fikk en forfrysing på tærne. Etter det jeg kan lese på nettet ser det ut som en 1.grads forfrysing. Jeg ble hvit på tærne, men huden kunne beveges mot underlaget. Det var prikking og smerte når jeg fikk tilbake varmen.
Status pr idag er at begge neglene på storetærne er blå (kan skyldes for trange støvler og ikke kulde) og at jeg fortsatt er nummen/følelses reduserte i de tre største tærne på venstre fot. Jeg har ikke missfarging utover de blå neglene og jeg kan bevege tærne som normalt.
Mitt spørsmål: er det normalt å være nummen, føle ubehag og ha redusert følelse i tærne 5 dager etter en 1.gards forfrysing?

mann
43
Hei.

Man kan i noen tilfeller ha litt etterplager etter 1.grads forfrysning også, men det vil alltid bli helt bra igjen ved en 1.grads forfrysning. Prognosen er utmerket. Dette er en mulig forklaring.

Men jeg tror - med ethvert forbehold om at jeg ikke har sett dette- at det er mer sannsynlig at din nummenhet kan skyldes blødning under neglene som følge av for trange støvler, for slik blødning "tar plass" under neglen/huden, og det kan gi nummenhet.
Det er ofte lurt å få tappet ut blodet som ligger under neglen ved "blånegl", da det gir umiddelbar symptomlindring. Det kan du enten gjøre hos fastlegen, eller selv: Ta en nål og desinfiserer i en flamme, stikk under neglen, fortrinnsvis prøve å lage en lengre spalte, slik at du kan få presset ut blodet. Så vil neglen etterhvert løsne, og da bør den klippes vekk bit for bit, gjerne så langt ned som mulig, evt helt til roten, om den er løs hele veien ned dit. Dette kan du også gjøre selv. En slik negl som ikke lenger sitter fast, vil lett samle bakterier og skit under neglen, med muligheter for betennelse, dårlig lukt m.v., så den bør fjernes.

Ha det bra.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no www.barexas.com
