Lommelegen tekst
Søk blant 45,081 spørsmål og svar.

Forandringer på MR av hjernen

Forandringer på MR av hjernen

Lørdag 31. januar 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Hjelp til tolkning av MR av cerebrum
Saggittale T1. Aksiale PD T2. Coronale FLAIR.
Normalt ventrikkelsystem og overflaterelieff. Normal differensiering mellom grå og hvit substans. To signalendringer i hvit substans, den ene beliggende subcorticalt frontalt på høyre side med størrelse på ca. 5 mm og andre periventriculært ved venstre occpitalhorn. Forandringene er uspesifikke og har sannsynlig ingen patologisk betydning. Forandringene har ikke utseende som vasculære lesjoner eller demyelinisering. Anbefalles en kontroll om cirka 1 år med hensyn til den frontale lesjonen. Ingen påviselig forandringer svarende til bihulene. Sinus frontalis er ikke utviklet.
R: To små uspesifikke hvit substans lesjoner, høyst sannsynlig uten patologisk betydning.
Hva betyr dette? Er det slik at man kan ha signalendringer i hvit substans uten at det nødvendigvis relateres og/eller utvikles til noen sykdom? Kan dette altså vare helt normale endringer i hjernen?Og hvor i hjernen er disse endringen? Jeg var utsatt for en ulykke med hest for flere år siden hvor jeg ble sparket av hesten i bakhode (uten hjelm). Fikk den gang en kraftig hevelse i bakhodet samt hjernrystelse. Det ble ikke tatt noen undersøkelse av hodet den gang. Har innimellom vært litt øm i bakhodet, uten at jeg karateriserer dette som veldig smertefult. Var til MR av nakke og rygg i høst pga. smerter i rygg og nakke. Resultatene fra denne viste ikke annet enn litt slitasjeforandringer i nakke samt en liten skiveutglidning (tror jeg det var) i korsryggen. Følges opp hos kiropraktor for dette. Er nå veldig bekymret for dette svaret jeg fikk på MR av hodet.

Kvinne, 38 år

kvinne
38

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Takk for spørsmålene. Du har ingen grunn til bekymring. Når røntgenlegen sier at dette ikke er forandringer som skyldes verken hjerneblødninger, infarkter eller MS, så er det til å stole. Han har tolket svært mange rtg bilder av hjernen, før han kunne kalle seg radiolog. Dette kan være helt normale forandringer i hjernen, men uansett hva årsaken måtte være, så har du nok hatt disse en stund. MR undersøkelsen i høst ville ikke avdekket forandringer i hjerne. Det var jo en undersøkelse av nakke og rygg. Så til dine spørsmål er svaret et ja på om man kan ha signalendringer i hjerne uten at det er en patologisk utvikling. Jeg kan selvfølgelig ikke si hva dette kan være, men det er ikke usannsynlig at det kan være en rest etter hjerneskaden du pådro deg for flere år siden. Håper svaret er til hjelp.
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

Hei! I fjor fikk jeg diagnosen generalisert angst og panikkangst. Jeg er behandlet for dette gjennom kognitiv terapi, og har blitt mye bedre, men...
Hei lommelegen. Jeg er en mann på 29 år som har et veldig anstrengt forhold til søvn. I de senere år har jeg utviklet nærmest en slags angst, (eller...
Hei. For 7 år siden,uten grunn, begynte jeg med jevne mellomrom å kjenne at det brant under fotbladet i venstre fot. Jeg hadde ingen smerter, men...
Hei, jeg har tidligere spurt om dette http://www.lommelegen.no/legesvar/helseangst-25. Var hos legen for ca en mnd siden. Da følte jeg at jeg...