Forandringer i bihuler som bifunn på MR caput

Hei. Jeg har fått en tilbakemelding etter en en visitt i MR maskinen som jeg har problemer med å tyde. Jeg ville satt stor pris på om dere kunne hjelpe meg med å forklare resultatet av prøven for meg og svare på et par spørsmål angående diverse plager jeg erfarer.

Først vil jeg nevne at de plagene jeg har erfart har vært et konstant press/hodepine over nesen, over øynene og rundt kjeveparti. Jeg kan også høre en "klikke" lyd ettersom jeg beveger hodet når det er stille rundt meg. Det jeg har gjettet meg frem til er at det er luft som beveger seg igjennom en masse. Ved siden av dette har jeg opplevd konstant tinnitus, (kan dette være forårsaket av bihulebetennelse?), som forverres basert på formen, søvn og matinntak. Spesielt høy glykemisk mat/rent sukker forverrer tinnitus. Jeg opplever også fenomenet "visuell snø" hvor det som kan sees ut som statisk støy tar opp mye av synsfeltet mitt. Akkurat som i et dårlig TV-signal. Kan alt dette skyldes bihulebetennelser, eller er det sannsynlig at det eksisterer en mer underliggende neurologisk tilstand? Som f.eks overstimulerte nevroner? Jeg lider også av helseangst.

Resultatet av MR prøven ble følgende: "Midstilt, normalt stort ventrikkelsystem. Upåfallende parenchym og overflaterelieff. Ingen fokale forandringer i hjerneparenchymet, spesielt ingen infarkt, blødning eller tegn til ekspansiv prosess.

Som bifunn ses moderat til uttalte fortetninger i begge frontalsinus og moderate fortetninger i ethmoidalcellene på begge sider. Lett slimhinnefortykkelse i maxillarsinus bilateralt og sphenoidalsinus.

R: Normal funn intracerebralt. Bihulefortetninger."

Leser jeg dette som et definitivt svar på bihulefortetninger som kan gi fysiske plager, eller ligger det mer innenfor normale prøver som folk flest ikke vil kjenne noen plager av? Jeg har vært plaget med dette i to og et halvt. Det begynte etter en periode med kyssesyken. Jeg har fått time hos en øre-nese-hals spesialist senere i år.

På forhånd mange takk for all hjelp!

mann
Hei!
Når man tar MR av hodet så får vi ofte som bifunn at det er sett slimhinnefortykkelser eller oppfylninger i bihulesystemet. Kanskje ikke så rart, siden man produserer to liter med slim i nese og bihuler daglig, og dette kan selvsagt sees på en MR. Dette trenger ikke å bety at man har en kronisk bihulebetennelse. Likevel, siden du sier at du har trykksmerter mot neserot, så kan dette ha sammenheng med oppfylninger med slim og dårlig ventilasjon i deler av bihulesystemet. Jeg ser ikke noen sammenheng mellom bihulefunn på MR og de andre plagene du nevner. Gullstandarden for bihuler når det gjelder bildediagnostikk er CT. Dersom du har ytterligere besvær med trykk mot neserot og panne så vil ofte en CT av bihulene være mer informativ en MR. Du kan evt be om å få utført en CT av bihulene mens du venter på å komme til ØNH spesialisten. Lykke til videre!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege