Fokuseringsvansker på ett øye, anfallsvis. Kan det gjøres noe med?

Jeg sliter VELDIG med at synet mister fokus. Har vært hos optiker og fått briller (uten at det hjalp på problemet). Det ene øyet har litt skjev hornhinne. Jeg er 40år, men problemet starter for ca. 8 år siden. Jeg klarer ikke å fokusere på en ting lenger enn noen sekunder før synet mister fokus i et sekund. I 2009 fikk jeg ett anfall som lignet på epilepsi. Dette skjedde etter at symptomene fra øynene hadde vært veldig ille(i hagen). Symptomene er spesielt ille ute i vegetasjon (spesielt hvis jeg ser ned). Har blitt testet for labirintitt som jeg ikke hadde og enn annen test som jeg ikke husker hva var (i Brasil).
Dette er utrolig plagsomt og det reduserer min evne til å jobbe normalt, fordi jeg blir fort sliten. Kan ikke gå på tur i skog og mark.

Er dette noe som kan gjøres noe med?

Jeg er ved ellers god helse.

Mvh Øyvind

mann
40
Hei, Mann 40 år.
Du skriver at du sliter med at synet mister fokus, og har vært hos optiker og fått briller uten at det hjalp på problemet.
Det oppgis at det ene øyet har litt skjev hornhinne, og at problemet startet for ca. 8 år siden.
Du sier at du ikke kan fokusere lenger enn noen sekunder før synet mister fokus i et sekund (?). I 2009 fikk du et anfall som for deg lignet på epilepsi.
Du er også blitt utredet av bl a ørelege, men uten resultat.

Mitt svar er at det er veldig vanskelig å uttale seg generelt på bakgrunn av det du forteller, uten å ha undersøkt deg. 40 års alderen er den hvor det vanligvis blir behov for lesebriller. Har du fått progressive briller, så kan disse være vanskelige å venne seg til, og mange greier det ikke i det hele tatt. Brillen blir feil for de personene, og optiker må da evt. finne en annen løsning enn progressive. Det at problemet startet for 8 år siden, gjør at jeg tenker at du burde undersøkes av øyelege.
Fastlegen bør involveres idet du nevner symptomer som kan ligne på epilepsi. Har du blitt undersøkt av fastlege i denne perioden for dine plager?
Det at du fokuserer i noen sekunder for så å miste fokus i ett sekund, gjør at jeg tenker dine plager kan ha sammenheng med den naturlige utviklingen av alderssyn - presbyopi som er helt normalt.
Det at du får anfall, gjør at jeg gjerne vil anbefale deg en medisinsk undersøkelse likevel for å utelukke annen sykdom.
Når man får diagnosen etter utredning, kan man så ta stilling til om det kan gjøres noe med.

Jeg ønsker deg lykke til med dette.



Rim N. Alme