Lommelegen tekst
Søk blant 45,060 spørsmål og svar.

Fjerning av galleblære

Fjerning av galleblære

Mandag 26. mai 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Min datter på 27 år har fått konstatert at hun har gallestein, med mange små steiner. Hun har vært plaget siden barneårene med voldsomme magesmerter, men "alle" mente at det var "normalt" og forklart det med kolikksmerter, urolig mage osv. Hun har med årene blitt ekspert på å tåle de smertefulle anfallene som varer i gjennomsnitt tre døgn. I det siste har anfallene kommet hyppigere; to ganger i måneden, og smertene er uutholdelige. Paracet og Ibux hjelper svært lite. Legen anbefaler å operere bort galleblæren, men på grunn av språkproblemer (utenlandsk lege) fikk hun for dårlig informasjon, og hun er derfor nervøs for eventuelle konsekvenser. Hun har to små barn. Har hun grunn til å frykte en operasjon? Hvordan foregår den? Har det konsekvenser å leve uten galleblære?

Hilsen bekymret mamma
Relevante sykdommer/medisiner: Mageproblemer hele livet.

Kvinne, 27 år

kvinne
27

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Ut fra det du skriver virker det sannsynlig at det er gallestein som er årsaken til plagene til din datter. Beklageligvis har man altså ikke diagnostisert dette før nå. Hyppige og langvarige smerteanfall er en god grunn for å gjennomgå operasjon med fjerning av galleblæren. Dette er et inngrep som foretas i narkose. Det benyttes kikkhullsteknikk i de aller fleste tilfellene. Resultatene etter operasjon med fjerning av galleblæren er gode. Man kan leve et helt normalt liv uten galleblære. Pasienter som spiser meget store mengder fett kan imidlertid oppleve kvalme i forbindelse med måltid, men dette er ufarlig. Paracet og Ibux er ikke veldig virksomt mot smerter ved gallesteinsanfall. Jeg anbefaler i stedet Voltaren eller Confortid i form av stikkpiller. Jeg anbefaler at din datter blir henvist til kirurg for vurdering. Inngrepet heter cholecystectomi. Det er store variasjoner i ventetid på denne behandling. Dette kan dere undersøke selv på www.sykehusvalg.net. Fastlegen bør absolutt kunne hjelpe dere videre. Lykke til!
Vennlig hilsen

Gustav Pedersen, kirurg


Sist besvarte spørsmål
