Lommelegen tekst
Søk blant 44,457 spørsmål og svar.

Fjerne deler av mandelen (tonsillotomi)

Fjerne deler av mandelen (tonsillotomi)

Fredag 23. oktober 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Sliter med hvite propper på venstre tonsill. Har testet hos legen flere ganger og det er ikke strptokokker. Nå har jeg hatt det et par uker, tonsillen er ikke hoven eller rød, men er sår i halsen og småfryser og litt uggen i kroppen. Aldri noe på høyre side. Et noen få strptokkokinfeksjoner for mange år siden. Legen sier bare at tonsillene har krypter? og at det bare er virus. Var hos tannlegen som sa jeg må skylle med Listerine grunnet mye belegg på tennene. Men da svir det i tonsillen, og blir rød og irritert i halsen. Kan man operere tonsiller med laser i lokalbedøvelse uten at ta bort hele, bare den syke delen? Er det noe for meg? Hvem gjør det i Oslo?Relevante sykdommer/medisiner: Astma, Symbicort. Ingen allergier.

Kvinne, 47 år

kvinne
47

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!

Den tilstanden du beskriver kalles vanligvis for en kronisk tonsilitt (mandel betennelse), og sees hyppigst hos de som har hatt en del akutte tonsillitter i yngre dager. Man får ofte litt forstørrede krypter, som er naturlige hulrom i mandlene, der det kan tilkomme proteinavleiringer og bakterie produkter som ofte lukter vondt fordi baketeriene produserer svovelforbindelser. Hos de som er riktig plaget, og ofte avstøter slike propper fra mandlene, er tonsillektomi, dvs fjerning av mandlene, en god behandling. Det å kun gjøre tonsillotomi, dvs delvis fjerning av mandlene er ofte ikke anbefalt i denne situasjonen, fordi det gjenværende mandelvevet igjen kan bli betent og gi opphav til nye plager. Det er vanlig å gjøre dette i en kortvarig narkose som dagkirurgisk inngrep. Det er selvsagt mulig å kun gjøre en begrenset reseksjon i lokalbedøvelse, men da må ØNH legen gjøre en grundig bedømning og undersøkelse av deg på forhånd. De fleste ØNH leger utfører slike inngrep, du kan forhøre deg via fastlegen din, eller søke på gule sider vedrørende hvilke du ønsker å konsultere. Lykke til!

Øvre luftveier
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål

Hei igjen Takk for svar. Jeg har tatt veldig mye slimhinneavsvellende nesespray( mest avamys, men også nasonex over lang tid, før bihule...
Hei Jeg er en mann i midten av tyveårene som sliter ganske mye med angst og depresjoner. Problemene begynte i tenårene men avtok ganske mye etter 20...
Hei. For 4 uker siden ble jeg matforgiftet. Jeg spiste to måltider den dagen: Proteinpannnekaker og en pakke nudler som er importert fra Indonesia...
Jeg har fått utskrevet Sobril 10 mg, da jeg skal på et intervju jeg gruer meg veldig til. Jeg får skikkelig problemer og ødelegger mye for meg selv,...
1. Jeg føler at jeg har oppblåst mage med relativt mye luft i. 2. Jeg har mye "tynn og oppstykket" avføring, i den betydningen at avføringen kommer...
Min mor er 68 år. Hun har hatt depresjon over flere tiår men brukt medisin. Hun har hatt rykninger om natten, delvis i kroppen, men spesielt hendene/...