Lommelegen tekst
Søk blant 45,077 spørsmål og svar.

Fjerne deler av mandelen (tonsillotomi)

Fjerne deler av mandelen (tonsillotomi)

Fredag 23. oktober 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Sliter med hvite propper på venstre tonsill. Har testet hos legen flere ganger og det er ikke strptokokker. Nå har jeg hatt det et par uker, tonsillen er ikke hoven eller rød, men er sår i halsen og småfryser og litt uggen i kroppen. Aldri noe på høyre side. Et noen få strptokkokinfeksjoner for mange år siden. Legen sier bare at tonsillene har krypter? og at det bare er virus. Var hos tannlegen som sa jeg må skylle med Listerine grunnet mye belegg på tennene. Men da svir det i tonsillen, og blir rød og irritert i halsen. Kan man operere tonsiller med laser i lokalbedøvelse uten at ta bort hele, bare den syke delen? Er det noe for meg? Hvem gjør det i Oslo?Relevante sykdommer/medisiner: Astma, Symbicort. Ingen allergier.

Kvinne, 47 år

kvinne
47

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Den tilstanden du beskriver kalles vanligvis for en kronisk tonsilitt (mandel betennelse), og sees hyppigst hos de som har hatt en del akutte tonsillitter i yngre dager. Man får ofte litt forstørrede krypter, som er naturlige hulrom i mandlene, der det kan tilkomme proteinavleiringer og bakterie produkter som ofte lukter vondt fordi baketeriene produserer svovelforbindelser. Hos de som er riktig plaget, og ofte avstøter slike propper fra mandlene, er tonsillektomi, dvs fjerning av mandlene, en god behandling. Det å kun gjøre tonsillotomi, dvs delvis fjerning av mandlene er ofte ikke anbefalt i denne situasjonen, fordi det gjenværende mandelvevet igjen kan bli betent og gi opphav til nye plager. Det er vanlig å gjøre dette i en kortvarig narkose som dagkirurgisk inngrep. Det er selvsagt mulig å kun gjøre en begrenset reseksjon i lokalbedøvelse, men da må ØNH legen gjøre en grundig bedømning og undersøkelse av deg på forhånd. De fleste ØNH leger utfører slike inngrep, du kan forhøre deg via fastlegen din, eller søke på gule sider vedrørende hvilke du ønsker å konsultere. Lykke til!
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål

Hei! I fjor fikk jeg diagnosen generalisert angst og panikkangst. Jeg er behandlet for dette gjennom kognitiv terapi, og har blitt mye bedre, men...
Hei lommelegen. Jeg er en mann på 29 år som har et veldig anstrengt forhold til søvn. I de senere år har jeg utviklet nærmest en slags angst, (eller...
Hei. For nærmere to år siden hadde jeg et uhell under en squashkamp (02.2013). Det endte med en partiell ruptur i leggmuskelen (høyre bein)....