Lommelegen tekst
Søk blant 44,381 spørsmål og svar.

Føflekk

Føflekk

Onsdag 20. august 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Føflekk.
Jeg har en sønn på 14 år. han har rødlig hår og fregner på nesen, ikke fregnete hud. han har endel føflekker i huden, særlig leggene. På den ene leggen har han en føflekk som er litt lysbrun og litt brun, den er ikke mørkbrun eller svart, klør ikke, blør ikke og flyter ikke utover, er avlang. Jeg lurer på om det at føflekken har to fargenyanser har noe å si. Jeg er en overenstelig mor. utdannet kreftsykepleier plaget med helseangst og håper på beroligende svar. Min sønn sin tante har hatt malignt melanom for ca 20 år siden.

Kvinne, 49 år

kvinne
49

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei, kjære overengstelig mor.

Det at en føflekk har to nyanser av brunt, er ikke et tegn i seg selv et krefttegn.

De andre tingene du nevner derimot svart, kløende / blødende, og spesielt forandringer i en føflekk, kan være faresignaler som definitivt bør undersøkes av lege.

Det er særdeles lett å se for seg hvordan det å jobbe med kreftpasienter som du gjør, kombinert med din grenseløse kjærlighet for ditt barn, er en god grobunn for engstelse, kanskje spesielt for kreft ? Og bedre blir det ikke når du selv har helseangst !

Derfor vil jeg gjerne gi deg et konkret råd, som du rett og slett skal følge, uten å vurdere dette noe videre:

Ta gutten med til hans fastlege, som så ser på denne føflekken.
Da vil du etter alt å dømme få til beskjed at der er ingen grunn til bekymring, og det er en god og viktig følelse for deg som bekymret mor, å få tak i ! Gutten din skal ikke ha en bekymret mor, vet du !
Det at jeg skriver at jeg synes du skal ta ham til en legetime, betyr IKKE at jeg tror han har kreft, la det være helt klart !
Jeg er tydelig på at jeg vil at du skal gjøre det, fordi jeg vet det er viktig for deg og en uhyre effektiv måte å bli kvitt en bekymring på.
Og en grunn til:
Er man det minste i tvil om noe som helst helserelatert, ikke minst når det gjelder føflekker, så skal man oppsøke lege.
Selvfølgelig er det vesentlig bedre med 100 legebesøk for mye, enn ett for lite, vet du.

Ingen ting av det du skriver, gjør meg bekymret, men en beskrivelse som dette og min vurdering pr internett kan IKKE erstatte et legebesøk, så derfor skal du bare følge mitt råd her, så er snart hele din bekymring historie, skal du se !
Ha det bra !

Hud
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei. Jeg har en del plager og bruker derfor div. legemidler. Det jeg lurer på er følgende: Bruker Daivobet salve daglig på fotsålene pga. eksem. Hvis...
Veksthormonmangel? Hei. Jeg er en voksen mann som har veldig tynn benbygning og jeg mistenker at jeg muligens kan ha veksthormonmangel grunnet...
Hei, Har et spørsmål angående søvn. Jeg har vanskelig for å holde en normal døgnrytme. Jeg er B-menneske og har alltid foretrukket å være oppe sent...
Hei. Jeg sliter med smerter og stivhet nederst i ryggen, symptomene har en tendens til å være verre i en periode for så å bli litt bedre, og så verre...
Hei ! Jeg er en kvinne på 55 år som har hatt type 1 diabetes siden 1968. Jeg har hatt en velregulert diabetes og har ingen påviste senkomplikasjoner...
Jeg får plutselig voldsomme smerter i høyre kjeve og liksom bak/inni øret, samtidig smerter øverst i høyre side av ryggen. Smertene kan vare fra 5...