Er man smittsom etter en Ugandareise?

Hei! Dette spørsmålet er til både reisemedisiner og onkolog. Pappa har glioblastom og får behanlding i form av stråling og cellegifttabletter. Til helgen skal han starte med tabletter mot lungebetennelse også. Jeg befinner meg akkurat nå i Uganda på jobb, hvor jeg skal være i nesten to uker. Jeg har alle vaksiner som jeg trenger for å være her, er supernøye med myggspray og så mye tildekking jeg klarer i varmen, og bruker Malarone daglig. Når jeg kommer til Norge igjen, drar jeg rett hjem på besøk til pappa. Er det trygt for han at jeg gjør det, eller burde jeg vente en uke?

kvinne
30
De fleste av sykdommene vi kaller tropesykdommer (mange av dem er riktignok heller "fattigdomssykdommer" enn tropesykdommer), for eksempel malaria, denguefeber, zikafeber og schistosomiasis, smitter ikke via luft og dråper. Om du får diaré eller tyfoidfeber smitter heller ikke de via vanlig kontakt, men bare om du utviser dårlig hygiene ved toalettbesøk, og lager mat med de samme hendene. Jeg ville vært bekymret for er luftveisinfeksjoner, særlig influensa. Men om du er helt frisk er du ikke smittefarlig. Han bør uansett være vaksinert for influensa og pneumokokksykdom, og det reduserer risikoen.

Det nye problemet som har oppstått de senere årene er at turister kan ha med seg multiresistente bakterier hjem, selv om de føler seg friske. Denne risikoen er særlig stor om man har fått antibiotika under reisen, eller har ligget på sykehus. I så fall bør du testes for disse bakteriene før du omgås faren din.

Om du er frisk, og har vært frisk under turen, kan du besøke faren din uten noen spesielle forholdsregler..

Dr. Gunnar Hasle