Dobbelt lyd i øret

Har siden begynnelsen av desember hatt problemer med høpyre øre. Føles som jeg hører /dobbelt/ særlig høye skarpe lyder. Når jeg selv snakker kommer også en slags dobbelt lyd. Har klødd mye i ørene i flere år. De væsker mye (blankt)og øregangen flasser. Har vært hos fastlegen. Ikke noe spesielt å se, kun litt rød. Ørene ble skyllet. Jeg har brukt Terra Cortril øresalve med kortison i ca 12. dager. Det har ikke hjulpet. Jeg brukte q-tips i høst en gang og stakk den ved et uhell litt hardt inn i øret. Kan det ha skadet øret? Kan plagene ha noe med blodtrykk/lavt stoffskifte å gjøre? Har du noen forslag til hva jeg bør gjøre videre?Relevante sykdommer/medisiner: Er allergiker (alle pollensorter og noen matvarer). Har høyt blodtrykk (sist målt til 159/116) bruker 1 Tenormin 25 mg pr dag. Har nylig startet med Levaxin pga lavt stoffskifte.

Kvinne, 53 år

kvinne
53
Hei!

Det er mulig at du har et problem med øretrompeten på høyre side. Dersom det du beskriver en en slags gjenklang, kan det skyldes at øretrompeten er åpen hele tiden. Den skal normalt sett ikke være åpen, men åpnes noen millisekunder når vi tygger eller gjesper osv. Man kaller tilstanden for en "tuba aperta" eller åpen tube, og man bør i slike tilfeller unngå medisiner som er vanndrivende, og det kan hjelpe at man sover med overkroppen og hodet flatt, eller lavt i forhold til resten av kroppen, slik at man skaper en noe "tykkere" slimhud i øretrompeten og denne kan da tettes noe. Dersom du har skadet trommehinnen med en q tips vil man ofte umiddelbart få sterke smerter, nedsatt hørsel og blod fra øregangen. Hvis du ikke hadde slike symptomer er denne diagnosen noe mer usikker. Du bør få sjekket hørselen med et audiogram (høreprøve) og et tympanogram (en trykkmåling) og disse kan gi en god pekepinn på hva du feiler i tillegg til en grundig øreundersøkelse. Endringer i blodtrykk kan gi hørselspåvirkning i ulik grad, slik at det er god grunn til å forsøke å behandle høyt blodtrykk (116 i undertrykk er noe høyt). Bruk av levaxin er ikke kjent for å gi symptomer som de du har. Lykke til videre med utredningen!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege
