Lommelegen tekst
Søk blant 45,064 spørsmål og svar.

Divertikler

Divertikler

Torsdag 22. april 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

kvinne ,53 år, magepoblemer i mange år ;muring og smerter nederst i venstre side , oppblåsthet , luftproblemer, varierende avføringsmønster , ofte løs mage eller diare som av og til har en metallisk lukt. Koloskopi 3 ganger fram til 2007 , negative funn bortsett fra sårhet i slimhinnen og at det er svært vanskelig å passere et punkt i sigmoideum .Konklusjonene var irritabel tykktarm, evt. microskopisk colitt. Ble ikke utredet mer etter 2007 ,men fikk,som så ofte før, antidepressiva for å roe ned magen .Etter en lang periode med økende problemer konsulterte jeg lege igjen og ba om å bli undersøkt i CT rtg. Denne viste divertikler i tverrgående tykktarm ,økende i antall nedover og stenose i sigmoideum.Ikke påvist ondartet vev , men antatt arrvev. En koloskopi (min fjerde) i etterkant av CT`en viste ingen trang passasje i tarmen Lakserende olje og fiberrik mat , var beskjeden. Helsevesenet jobber så tregt og jeg blir trett av disse plagene ,derfor har jeg to spørsmål :" Må ikke dette opereres "? Spørsmål 2: " kan denne stenosen ha kommet da jeg var innlagt for hjernehinnebetennelse og hadde som tilleggsproblem sterke smerter i korsrygg og bekken ,noe de ikke fant ut av. Siden jeg fikk så store doser antibiotika , kan jeg vel ha hatt betennelse i divertiklene uten å vite det. Jeg husker at CRP,en steg uforklarlig og de måtte forandre dosene med antibiotika. Det var også forferdelig vondt når tarmen var full ,og vanskeig å tømme. Relevante sykdommer/medisiner: almeenlegene

Kvinne, 53 år

kvinne
53

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Takk for spørsmål. Divertikler er sjelden så plagsomt at man vurderer operasjon. Dersom du følger de kostholdsråd som er gitt, så irriteres ikke divertiklene og du unngår divertikulitt og divertikulose. Plagene du ha hatt en stund kan forklares av divertiklene. Når det gjelder sammenheng mellom utvikling av stenose og hjernehinnebetennelse, så ser jeg ingen sammenheng her. Jeg gjør et lite forbehold i om det er falt ut noe informasjon som jeg skulle hatt. Jeg kan heller ikke se at du absolutt skulle hatt en divertikulitt samtidig med hjernehinnebetennelsen, det er uansett lite sannsynlig. Jeg håper svaret er greit. Ha det bra.
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål
