Lommelegen tekst
Søk blant 44,610 spørsmål og svar.

Diaré og vekttap etter opphold i India

Diaré og vekttap etter opphold i India

Onsdag 17. mai 2006

Spørsmål

Spørsmål: 

Tilbragte en hel måned i India, og var heldigvis i fin form under hele oppholdet. Var meget forsiktig med hva og hvor jeg spiste, og sørget for at all mat var ordentlig kokt/stekt. Spiste stort sett kylling- eller vegetarretter.

To dager etter at jeg kom hjem ble jeg akutt syk etter en "tung norsk middag" med oksestek, rødvinssaus og poteter. Tenkte først det kanskje var magen min som ikke tålte rødt kjøtt etter en måned i India, men det viste seg at jeg ikke ble noe bedre ved å la være å spise rødt kjøtt. Snarere tvert imot. De påfølgende ukene var jeg konstant plaget av ekstrem oppblåsthet (bare å spise en loffskive gjorde at magen sto på spreng og var hard å trykke på). Slet med intense magesmerter etter inntatt måltid, høylydt "romling og surkling" i magen, vanntynn diaré og oppkast. Var inn og ut hos lege og tok en masse blodprøver, samt to runder med fæces-prøver. Men til ingen nytte - ingen spor av noe som helst unormalt, hverken matforgiftning, amøbeinfeksjon, salmonella eller andre virus/bakterier). Legen gav nesten opp, og sa at det sikkert ville gå over. Etter to måneder var jeg fortsatt like oppblåst og dårlig, og oppsøkte naturmedisiner (kombinasjon av homeopati, akupunktur og fotsoneterapi). Dette hjalp mye etter kun 2-3 behandlinger, men jeg er forstatt ikke 100% frisk (nå er det gått 3,5 mnd siden jeg ble dårlig). Jeg har fortsatt sporadisk vanntynn diaré, og noen morgener våkner jeg av en intens kvalme og bare kaster opp magesyre.

Fra å være dårlig annenhver dag de to første månedene gikk jeg over til å være dårlig hver fjerde dag i et par uker, og de siste fire ukene har jeg vært dårlig ca. 1-2 ganger i uka.

Har unngått meieriproduktter i lang tid etter legens anbefaling, men ellers spist normalt. Det er liksom ikke noen rød tråd i hva jeg tåler eller ikke. Det eneste er at hvis jeg legger meg "stappmett" har jeg garantert diaré neste morgen. Og hvis jeg legger meg småsulten kan jeg være sikker på å våkne opp med intens kvalme og bare kaste opp magesyre. Må derfor alltid passe på at jeg har en jevn strøm at mat i systemet - spise litt og ofte. I dårlige perioder funker ris og loff meget bra, men jeg synes jo ikke slik usunn mat er noe særlig å fortsette med etter snart 4 mnd. Er jo mest glad i grovt brød. (Har forøvrig gått ned 8 kilo siden jeg kom hjem).

Det er veldig frustrerende å ha en fordøyelse som er så lunefull. Hva kommer det av? Hva mer kan jeg gjøre? Ingen skjønner noen ting, hverken leger eller naturmedisineren. Men naturmedisineren holder fordøyelsen i hvertfall noenlunne i sjakk... Har aldri slitt med fordøyelsesproblemer før. Er 25 år, slank, har et variert kosthold og er ellers i fin form.

Har du noen ideer og råd?

Kvinne, 25 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Mitt første råd er å kutte ut naturmedisineren. Naturmedisin er ikke godt for noe som helst.

Det er ikke uvanlig å være dårlig i maven i lang tid etter et utenlandsopphold, men fire måneder med diaré og åtte kg ufrivillig vekttap tilsier at du trenger medisinsk utredning. Vi må anta at dine plager skyldes smitte du har pådratt deg i India. For det første: har du tatt tre avføringsprøver til parasitter og patogene tarmbakterier? Disse undersøkelsene feiler ofte, og derfor må man ta tre. Selv om alle parasittprøvene er negative synes jeg du bør prøve en kur med Flagyl, på mistanke om Giardia lamblia, som er svært vanlig i India, og som helt typisk gir luftplager, romling i maven og forferdelig lukt av avføringen. Hvis Flagyl ikke hjelper bør du så snart som mulig henvises til gastroskopi med tynntarmsbiopsi. Det er en sykdom som heter tropisk sprue, som ikke er sjelden i India, som kan gi slike symptomer som du har. Årsaken til denne tilstanden er ikke kjent, men det er sannsynlig at det er et smittsomt agens. Sykdommen kan bare diagnostiseres ved tynntarmsbiopsi. Det er også aktuelt å gjøre coloniskopi, men det kommer i neste omgang. Dersom infeksjonssykdom kan utelukker er det gastroenterologene som må utrede deg videre.

Det er lite man kan gjøre når det gjelder diett og diaré. Stort sett kan du spise det du har lyst på. Du skal ikke drikke for mye søtmelk, men syrnede melkeprodukter kan du godt drikke. Dersom du helt konkret merker at det er noe du ikke tåler, må du selvfølgelig unngå det.

Reisehelse
Vennlig hilsen

Dr. Gunnar Hasle


Sist besvarte spørsmål

Jeg er mor til en gutt på 9 år. Helt siden han sluttet med bleie ca,så har han hatt store problemer med kronisk forstoppelse og enkoprese. De to...
Hei. jeg er en gutt som er i fast forhold (gift) i 10 år og har 2 barn. har aldri vært med noen andre partnere på denne tiden. saken er at jeg var...
Har blitt behandlet med Dalacin kaplser for en tanninfeksjon. Ca 2 uker etter jeg var ferdig med kuren fikk jeg en veldig problematisk mage....
Hei. Jeg var nylig på et bordell i tyskland der jeg fikk en lapdance av en tjekkisk dame. I ettertid har jeg begyndt å tenke på hiv. Vi tungekysset...
Hei jeg har ei jente som er 7 år og det siste året har hun klaget på at det renner fra tissen. Vi hadde en episode hvor hun satt på do en morgenen og...
Hei, Jeg er en jente på 24 år. For et halvt år siden begynte jeg å få uren hud (har aldri hatt noe problemer med dette tidligere), det var ikke mye...