Dehiscens av balansebuene?

For 8 mnd. siden fløy jeg. Jeg var forkjølet og hadde dott i det ene øret. Når vi nådde topphøyde opplevde jeg noe meget ubehagelig. Det startet å pipe i øret og jeg ble vanvittig svimmel. Jeg vil tro det er det som kalles vertigo. Alt spant rundt i en vanvittig fart. Jeg prøvde å feste blikket på noe, men alt spant rundt hele tiden. Etter noen minutter ble jeg veldig kvalm og kastet opp. Jeg fikk nesedråper av flyvertinnen og etter ca. 15 minutter sluttet ting å spinne. Jeg hadde dott i det øret i 3 måneder etterpå, og føler fortsatt at det er en liten dott-følelse der. Jeg har aldri hatt problemer med å utligne trykket ved tidligere flyturer. Nå har jeg blitt livredd for å fly, for det der vil jeg aldri oppleve igjen. Å bestille flybillett nå klarer jeg ikke tanken på. Jeg kan ikke forestille meg en 6-timers flytur med den spinningen og kvalmen. Det var bare uholdbart.
Hva var det som skjedde, egentlig? Og kan det skje igjen? Eller skjer det bare om man allerede har dott i øret og er forkjølet? Er det noe jeg kan gjøre for å unngå at det skjer igjen? Jeg tviler på at det å tygge tyggegummi hjelper.

kvinne
43
Hei!
I teorien kan enhver påvirkning av trykket i mellomøret og dermed det indre øret fremkalle svimmelhet (vertigo). Balanseapparatet sitter i det indre øret og påvirkes både av fartsretning og dreining av hodet men også av trykkendringer. Dersom du hadde en forkjølelse i forkant av flyturen, kan dette forklare hele episoden, og man bør ikke være engstelig for nytt anfall senere. Det finnes likevel sjeldne tilstander der det er svært tynt benvev omkring balansebuene og dette kan gi vertigo ved ulike situasjoner der mellomøret trykket endres. En slik tilstand (dehiscens av balansebuene)vil avdekkes ved en MR av tinningbenet (øreknokkelen). Lykke til!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege