Lommelegen tekst
Søk blant 45,055 spørsmål og svar.

Cyste i nyren

Cyste i nyren

Mandag 5. mai 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Har etter lang tid med mage- og ryggsmerter spesielt på høyre side av kroppen vært på et spesialistsenter og tatt CT-undersøkelse. Samme dag jeg tok denne undersøkelsen, ble jeg oppringt fra dette senteret og kalt inn til en hastetime med MR. Lurer derfor på hva grunnen til dette kan være. Er det vanlig hvis de ikke har funnet no på CT at dette skal bli gjort så fort? Og hva kan de eventuelt se etter? Kontaktet dem, men ble kun fortalt at de skulle ta MR av nyrene. Både med og uten kontrastvæske. Fikk også for 7 år siden beskjed om at jeg hadde en vanncyste på høyre nyre som var 1,5 cm i diameter. Er det mulig det er denne?

Kvinne, 30 år

kvinne
30

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Takk for spørsmålet. Det er ikke uvanlig at man ringer pasienten etter en undersøkelse for å utføre supplerende undersøkelser av et funn gjort ved en annen undersøkelse. Du lurer på om det er vanlig å innkalle pasienten så raskt hvi det ikke er gjort funn. Nei, det er det ikke, med mindre man har kommet frem til at undersøkelsen ikke var gjort tilfredsstillende. Så jeg vil nok tro at de har funnet noe som de ikke sikkert vet hva er. Det kan jo tenkes at de har sett cysten og ønsker en ytterligere undersøkelse av den? Var røntgeninstituttet informert om at du tidligere har fått påvist cyste på nyren? Hvis ikke bør du informere dem om det, så blir du kanskje spart for en unødvendig undersøkelse. En MR undersøkelse vil kunne avsløre alt fra cyster via forkalkninger til kreft i nyrene. Kreft i nyrene er en sjelden tilstand og man vil ofte ha forhøyet senkning og blod i urinen i tillegg til flankesmerter, Nyrecyster er væskefyllte hulrom i nyren, som vanligvis ikke betyr noe som helst. Man finner de hos 50 % av 50 åringer og dette stiger med alder. Cystene kan imidlertid gi flankesmerter og noen ganger må de derfor dreneres kirurgisk. Jeg vil understreke at tilstanden er godartet, nærmest en normalvariant, og at det ikke er fare for kreftutvikling. Imidlertid kan mage og ryggsmerter være et tidlig symptom på sykdom i bukspyttkjertel og dersom de ikke finner noe i nyrene som kan forklare dine smerter, så vil jeg anbefale undersøkelse av bukspyttkjertelen. God bedring!
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

carpal tunnel syndrom Jeg er en kvinne på 29 år som har vært plaget med symptomer på carpal tunnel syndrom siden jeg fødte mitt første barn for...