Lommelegen tekst
Søk blant 44,438 spørsmål og svar.

Cyste i nyren

Cyste i nyren

Mandag 5. mai 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Har etter lang tid med mage- og ryggsmerter spesielt på høyre side av kroppen vært på et spesialistsenter og tatt CT-undersøkelse. Samme dag jeg tok denne undersøkelsen, ble jeg oppringt fra dette senteret og kalt inn til en hastetime med MR. Lurer derfor på hva grunnen til dette kan være. Er det vanlig hvis de ikke har funnet no på CT at dette skal bli gjort så fort? Og hva kan de eventuelt se etter? Kontaktet dem, men ble kun fortalt at de skulle ta MR av nyrene. Både med og uten kontrastvæske. Fikk også for 7 år siden beskjed om at jeg hadde en vanncyste på høyre nyre som var 1,5 cm i diameter. Er det mulig det er denne?

Kvinne, 30 år

kvinne
30

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!

Takk for spørsmålet.

Det er ikke uvanlig at man ringer pasienten etter en undersøkelse for å utføre supplerende undersøkelser av et funn gjort ved en annen undersøkelse. Du lurer på om det er vanlig å innkalle pasienten så raskt hvi det ikke er gjort funn. Nei, det er det ikke, med mindre man har kommet frem til at undersøkelsen ikke var gjort tilfredsstillende.
Så jeg vil nok tro at de har funnet noe som de ikke sikkert vet hva er. Det kan jo tenkes at de har sett cysten og ønsker en ytterligere undersøkelse av den? Var røntgeninstituttet informert om at du tidligere har fått påvist cyste på nyren? Hvis ikke bør du informere dem om det, så blir du kanskje spart for en unødvendig undersøkelse.
En MR undersøkelse vil kunne avsløre alt fra cyster via forkalkninger til kreft i nyrene. Kreft i nyrene er en sjelden tilstand og man vil ofte ha forhøyet senkning og blod i urinen i tillegg til flankesmerter,
Nyrecyster er væskefyllte hulrom i nyren, som vanligvis ikke betyr noe som helst. Man finner de hos 50 % av 50 åringer og dette stiger med alder.
Cystene kan imidlertid gi flankesmerter og noen ganger må de derfor dreneres kirurgisk. Jeg vil understreke at tilstanden er godartet, nærmest en normalvariant, og at det ikke er fare for kreftutvikling.
Imidlertid kan mage og ryggsmerter være et tidlig symptom på sykdom i bukspyttkjertel og dersom de ikke finner noe i nyrene som kan forklare dine smerter, så vil jeg anbefale undersøkelse av bukspyttkjertelen.

God bedring!

Nyrer og urinveier
Vennlig hilsen

Eyolf Klæboe Faleide, lege


Sist besvarte spørsmål

Hei, Jeg fikk for et års tid siden påvist fruktosemalabsorbsjon. Jeg trener og løper mye og skal bl.a løpe halvmaraton medio september. Jeg ønsker...
Hei! I starten av en løpeøkt på torsdag opplevde jeg å få en sterk smerte i høyre forfot. Etter dette har det vært vondt å både løpe og gå. De...
Hei. Jente på 21 år. Jeg har noen forskjellige problemer. Jeg sliter litt med tung pust ( kan den tunge pusten komme av at jeg har kroniske store...
Hei jeg sliter med å sove fikk utskrevet cirkadin for noen måndersiden men har ikke fungert blir bare trøtt av den. Legen min skrev ut imovane 5mg...
Jeg skrev til dere for litt under en uke siden, hvor jeg fortalte om at jeg i en periode på ca. tre uker har hatt en murrende, menslignende smerte i...
Hei! Jeg har i de siste par månedene oppdaget noen avlange, gulaktige, flate greier i avføringen min. De er fra et par cm opp mot 4-5 cm lange og en...