Lommelegen tekst
Søk blant 43,716 spørsmål og svar.

Clusterhodepine og evt bivirkninger

Clusterhodepine og evt bivirkninger

ons, 18/08/2010 - 10:19

Spørsmål

Spørsmål: 

Min far (69 år) har de siste 5 årene vært plaget med en intens hodepine. Han fikk i fjor diagnostisert clusterhodepine siden hodepinen setter seg over det ene øyet, hodepinen ofte kom om natten samt ofte ble utløst av alkohol. Hodepinen kan holde på i flere timer, men tar han Imigran nesespray ved starten av hodepinen gir den seg ofte etter en times tid. Han har også fått oksygen i hjemmet, men han har ingen effekt av denne. Han ble satt på 60 mg Prednisolon i nedtrapping, denne kuren fungerte bra, men etter endt kur kom hodepinen raskt tilbake. Han ble satt på en ny kur i samme dosering og hodepinen ble borte. Men det som da skjedde var at han begynte å kjenne en veldig uro, muskelkramper og skjelvinger. Han skjelver så hendene og skuldrene rister. Han føler seg til tider kraftløs.Kan det være bivirkning til Prednisolon? Nå er han nede på 2,5 mg. Hvor lang tid kan det evt. ta? Andre medisiner han går på er migrenemed. Amigran som han tar en halv tabl. ved hodepinedebut, denne virker også bra på hodepinen. Han bruker også Atacand 32 mg grunnet høyt blodtrykk samt Nexium 40 mg. Er det noe av disse medisinene som kan gi slike bivirkninger? Grunnet hodepinen ble han aller først satt på Isoptin, men fikk kraftige bivirkninger. Da ble han innlagt på sykehuset og de tok ekkocor av han som viste at Isoptin hadde gjort skade på hjertet derfor må han ikke ha blodtrykk over 145/80, satt på Atacand. Jeg ser også at Prednisolon kan gi høyt blodtrykk.
Min far var før dette begynte en arbeidsom mann,sprek, gikk turer i skog og mark og var snart bestandig i aktivitet. Nå er han helt redusert, kraftløs med mye skjelvinger og muskelkrampe, inaktiv, mye trett og slapp. Selv tror han ikke at han har cluster siden migrenemedisiner virker og at han har lest at cluster kommer i perioder,kan ha mange månder opphold før den kommer tilbake, men han har aldri opphold på mere enn noen dager (utenom prednisolonbeh.) Håper virkelig dere kan hjelpe meg.

Mvh M
Relevante sykdommer/medisiner: Atacand 32 mg, Prednisolon nedtrapping fra 60 mg - nå på 2,5 mg, Imigran nesespray, Amigran. Nexium.

Mann, 69 år

mann
69

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Det er bra at man har funnet medisiner som hjelper ham mot clusterhodepinen, men her er altså spørsmålet om hans muskelkramper, skjelvinger og kraftløshet kan være en bivirkning til Prednisolon.

Jeg får ikke umiddelbart mistanke om dette, da det ikke er typiske bivirkninger, men ingenting skal i utgangspunket utelukkes. Den eneste måten å få et sikkert svar på om det er en bivirkning eller ikke, er å se om det forsvinner når han slutter med medisinen. Gjør det det, var det etter alt å dømme en bivirkning. Forsvinner det ikke, var det ikke en bivirkning og da må man selvfølgelig se etter andre årsaker.
Det synes jeg forøvrig hans lege skal undersøke ham for allerede nå.
Be ham ta kontakt med fastlegen for å bli undersøkt for og utredet for disse symptomene du her beskriver.

Du spør om "hvor lang tid det kan ta", men jeg er usikker på hva du da spør om, dvs hva det er som tar tid. Er det symptomvarigheten, varigheten av kuren, varigheten av evt bivirkninger? Dette klarer jeg ikke å svare på dessverre, da jeg ikke vet hva du spør om.

Dersom det er et av de tre ovenfor nevnte momentene, så er svaret at varigheten er variabel, individuell og forskjellig fra sykdomstilfelle til sykdomstilfelle, og det kan ikke forutsies. Clusterhodepine kan også som kjent komme tilbake, med hyppigere eller sjeldnere frekvens.

Du spør så om det hans øvrige medisiner kan gi bivirkninger.
Alle medisiner kan gi bivirkninger, og jeg kan ikke utelukke disse to medisinene heller, selv om det er alt annet enn sikkert.
Igjen blir svaret det samme: For å finne ut om et symptom kan være en bivirkning av et medikament, så får man det sikre svaret ved å kutte ut medisinen i en periode for å se om symptomene forsvinner. Dette må imidlertid kun gjøres i samråd med behandlende lege, men det bør helt klart gjøres, dersom man har mistanke om bivirkning av et medikament.

Jeg håper at han kan ha nytte av denne informasjonen, og anbefaler ham på det sterkeste å spille denne ballen over til fastlegen, ved at han (eller du) stiller de samme spørsmålene til fastlegen.

Lykke til.

Nervesystemet
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com
