Celleforandring HSIL. Hva vil dette si?

Er en jente på 24 år. Tok celleprøve i oktober og fikk svar i Desember. Fikk brev fra fastlegen at jeg hadde celleforandring HSIL. Snakket med fastlegen, fikk ikke et bra svar utenom at jeg fikk innkallelse til gynekolog. Hva vil dette si?. Har vært mye sliten og trett pluss smerter i underlivet (magen), illeluktende utflod. Er HSIL alvorlig, eller et "tegn" på begynnelsen på kreft? Hva er sjangsen? Sitt her som et spørsmålstegn og klarer ikke å slutte å tenke på det.

kvinne
24
Hei jente 24.

Jeg forstår du bekymrer deg, siden du har fått et brev om at du har celleforandringer og skal videre til gynekolog. HSIL er betegnelse på høygradig celleforandringer og krever oftest behandling (LSIL betyr lette celleforandringer). Det betyr ikke at du har kreft! Men lettgradige og høygradige forandringer håndteres på forskjellig måte, der førstnevnte kun trenger ny celleprøve etter 6 måneder fordi dette oftest går over av seg selv, og sistnevnte (slik som du har) krever oppfølgning og mulig behandling relativt kort tid etter funnet, fordi det er mindre sannsynlig at det vil gå over av seg selv.

Du er henvist til en gynekolog som kommer til å utføre en kolposkopi, som betyr at gynekologen skal se på livmorhalsen din med en spesialkikkert. Hvis noe unormalt sees vil det bli tatt små biter/biopsier. Biopsiene sendes til mikroskopisk undersøkelse, og deretter får vi vite om det er behov for behandling. Behandlingen vil i så fall bli en konisering, der en liten del av livmortappen opereres bort.

Celleforandringer og eventuell livmorhalskreft gir ikke noen symptomer, og det er grunnen til at kvinner fra 25 års alder blir kalt inn til celleprøve (screening) hvert 3. år.
Du forteller at du er mye sliten og trett pluss smerter i underlivet (magen) og har illeluktende utflod. Dette er ikke symptomer på celleforandringer eller kreft, men heller i retning av en mulig bakteriell vaginose eller kjønnssykdom. Du forteller du tok celleprøven i oktober, og det kan hende en slik infeksjon i underlivet har tilkommet etter denne gynekologiske undersøkelsen - eller at du ikke ble testet for dette fordi det ikke var noen indikasjon på det tidspunktet. Her vil jeg råde deg til å bestille ny time hos fastlegen, for å få utelukket/påvist bakteriell vaginose/kjønnssykdommer. Legen bør også kjenne på magen din, og vurdere ta blodprøver med tanke på slapphet/trøtthet.

Jeg håper dette gav deg noen av svarene du lurer på. Det er forståelig at du tenker mye på dette, derfor blir det viktig å få sjekket dette du forteller om smerter i nedre del av magen og illeluktende utflod, så du får det ut av verden. Husk at du nå framover skal bli ivaretatt med utredning og oppfølgning for funnene av celleforandringene, det er kjempebra! Håper du klarer senke skuldrene noe, og være ved godt mot. Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert