Cøliaki kan gi hudsymptomer: Dermatitis herpetiformis

Hei
Jeg har de siste 4 månedene opplevd at kroppen er helt på utur. Det begynte med et høyt blodtrykksanfall på jobben i August. Jeg svimte nesten av og mistet litt følelsen i venstre arm og opplevde prikking i ansiktet og armen venstre side. Blodtrykket ble målt til185/120 når jeg var på legevakten.
Jeg ble lagt inn på sykehus og det ble tatt CT av hode og masse blodprøver og de sa at det ikke var noe galt med meg. Men så ca. 4 uker etter hendelsen på jobb startet det med leddsmerter, muskelsmerter og vondt i magen høyre side. Fastlegen min tok prøver ved flere anledninger og alle gangene var CRP og senking som den skulle. Han mente det skyldtes angst, da jeg var redd da hendelsen inntraff og at det ville gå over. Men smertene vedvarte som prikking, verking i fingre og tær, men jeg har aldri hovnet opp. Ømme muskler og stive håndledd og ankler er også noe jeg opplever.
Jeg fikk Voltaren til å dempe smertene med, dette gikk jeg på i ca 8 uker+ 1 ukes kur på Prednisol uten at det hjalp. Prøver for leddgikt ble tatt hos fastlege og de var negative. Han henviste meg til revmatolog som også tok masse prøver.
Revmatologen konkluderte med at jeg ikke hadde noe revmatisk sykdom, da alle prøver var negative og jeg ikke hadde hovne ledd. Han mente heller ikke jeg hadde noe alvorlig underliggende sykdom.
Men han fant at ut jeg hadde B12, jern og folatmangel, de lå litt under normale verdier. Han henviste meg tilbake til fastlege med utredning for mulig cøliaki, der venter jeg svar. Har også tatt ultralyd av mage og tarm som viste at det ikke var noe hevelser eller svulster.
Det er ca.1 måned siden jeg var hos revmatologen og nå har jeg i tillegg til smertene fått et øye som er irritert/tørt, røde prikker på brystet som ser ut som føflekker og noen hvite prikker ved fingerleddene som ser ut som arrvev. Fastlegen virker til å ha gått i stå og jeg er sliten nå.
Jeg er jo redd nå for at det er noe skikkelig alvorlig siden de ikke finner noe.
Hva kan dette være?
Hilsen sliten 77

mann
39
Hei.

Du har uavklarte symptomer og er under utredning for cøliaki nå. Det er det eneste "sporet" og mistanken man har p.t., forstår jeg. Du er grundig undersøkt, og en har ikke funnet andre tegn til sykdom hos deg. Det er bra, for det betyr jo at en lang rekke sykdommer allerede er utelukket. Det er forøvrig en vanlig arbeidsmetode innen medisin, med det som kalles "ekslusjonsdiagnostikk", dvs at man utelukker det ene etter det andre, og så smalner inn antall mulige diagnoser, før man evt klarer å stille en diagnose, eller konkluderer med at der ikke foreligger noen påvisbar sykdom.

Jeg synes det er svært bra og veldig viktig at du nå utredes for cøliaki, for du har jo faktisk fått påvist mangel på hele tre stk vitaminer / mineraler. Det kan skyldes at kroppen ikke tar opp næringsemner på god nok måte, slik man ser ved malabsorbsjonssykdommer som f.eks. cøliaki.
Vi vet også at cøliaki kan gi en lang rekke forskjelligeartede og diffuse symptomer, og forekomme i mange ikke-typiske varianter. Det betyr at det ikke er noen utenkelighet at mye av dine helseplager kan skyldes denne diagnosen, -om det nå viser seg at du har dette.

Nå har du fått et utslett i tillegg. Det bør du la fastlege og/eller hudlege se på relativt snarlig. Det er nemlig slik at personer med cøliaki har en økt forekomst av en hudsykdom som heter dermatitis herpetiformis. De fleste som får denne hudsykdommen, har en atypisk og symptomfattig variant av cøliaki og vet ikke at de har cøliaki når utslettet oppstår. Les gjerne mer her: http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/hud/dermatitis-herpetiformis-1599.html?page=4

Jeg ville slett ikke bli overrasket om cøliaki og dermatitis herpetiformis er "fasiten" her, og tenker at det ikke har så mye mening å begynne å tenke i andre baner, før dette er avklart. I tillegg har jeg ingen andre kliniske mistanker ut fra din symptombeskrivelse her, og forøvrig så er svært mange andre sykdommer allerede utelukket med de undersøkelser du har vært gjennom.

Konkret:
Ta kontakt med din fastlege snarest og fortell at du har vært i kontakt med oss, som sier at du kanskje kan ha dermatitis herpetiformis, noe du nå bør undersøkes for, siden det kan styrke mistanken om en evt cøliakidiagnose, og evt gjøre det lettere å konkludere med en cøliakidiagnose, om det nå er det du har.

Lykke til.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no