Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Brus og kaffe kan gi reflukssymptomer

Brus og kaffe kan gi reflukssymptomer

Onsdag 26. november 2014

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei! Ser det har vert oppe en del tema på reflux eller lignende no. Har mistanke om at jeg har det samme problemet. Jeg har vert til undersøkelse hos fastlegen min. Vert på røntgen thorax tatt blodprøve, intet foruroligende funnet der. Det neste er gastroskopi. Håper å få det gjennomført før påske. Jeg har smerter i brystet/mellomgulvet, bak brystbenet. Innimellom kjennes magesekken oppblåst ut. Av og til føles smerten som litt til høyre for senter i brystkassen. Spesielt når jeg puster dypt. Smertene forverres noe når jeg bøyer meg forover. Jeg har god matlyst, men har den siste uka gått ned ca 2 kg. Har løs avføring, men ikke diarè. Ikke blod eller slim i avføring. Kan vekt reduksjonen ha noe med at jeg tygger mye link, titralac og pepsiduo? Prøvde noen dager uten syrenøytraliserende, og da endret avføring til nærmere normalen. Er det normalt ved reflux at smerten er nesten konstant? Det blir litt bedre etter måltider. Tidligere drakk jeg mye brus (ca 1l pr dag) og spiste mye søtsaker. Dette har jeg mistet lysten på og. Føler meg ikke helt på topp. Merket di første symptomene for ca 5 uker siden no, og føler at irritasjonen og smerten i brystet har forverret seg gradvis. Har ingen problemer med å svelge, men kjennes ut som jeg er litt sår bakover i svelget. Ser i speilet at halsen/svelget er rødt. Har aldri vert plaget med noe lignende tidligere i livet. Kan evt reflux oppstå plutselig? Er det normalt med vedvarende smerte? Det var ikke sånn i begynnelsen. Da var det sporadisk. Jeg røyker ikke, men like før dette startet hadde jeg en lang periode med masse kaffi. Drikker ikke kaffi til vanlig. Håper det ikke er noe veldig alvorlig. Kreft o.l

Mann, 30 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Symptomene dine kan godt passe med reflukssykdom. Refluks betyr at mageinnhold ”skvalper” opp i spiserøret, og symptomene kommer av at syren i mageinnholdet etser på slimhinnen nederst i spiserøret. Det kan imidlertid være andre årsaker til plagene dine. Jeg forstår at du er bekymret for kreftsykdom. Sjansen for at det skal være kreft som er årsak til symtpomene dine er helt mikroskopiske. Flere forhold taler i mot, blant annet din lave alder og det at du har hatt symptomene helt kortvarig (bare fem uker). Det er vanlig at symptomene er nokså konstante, med periodevise forverringer. Vektreduksjon på to kg på en uke er for lite til at man kan si at det betyr noe som helst. En viss grad av refluks er det mange som har uten at de nødvendigvis har symptomer. Dersom man så legger til en eller flere av de faktorene som jeg har nevnt nedenfor, så kan man få symptomer enten fordi selve refluksen (”tilbakeskvalpingen”) øker eller fordi mageinnholdet har endret seg (og blitt mer irriterende på slimhinnen i spiserøret). Brus og kaffe er ugunstig. Andre ting som virker inn er alkohol, sjokolade og peppermynte, store måltider (heller små og hyppige måltider), sene kveldsmåltider, foroverbøyning, stram livrem eller bukse, flatt sengeleie (lindring av å heve hodeenden) og overvekt. Alt dette vil øke lekkasjen av mageinnhold opp i spiserøret og forverre plagene. Ut fra det du skriver er det flere forhold du selv kan gjøre noe med for å redusere plagene dine. Kanskje forsvinner symptomene dine helt i løpet av kort tid, og da er det ikke sikkert at det er nødvendig med gastroskopiundersøkelse. Dersom plagene vedvarer, vil jeg anbefale at du får utført gastroskopi. Du vil da få en helt nøyaktig diagnose. God bedring!
Vennlig hilsen

Gustav Pedersen, kirurg

Sist besvarte spørsmål
