Lommelegen tekst
Søk blant 44,766 spørsmål og svar.

Brudd i finger

Brudd i finger

Torsdag 28. juni 2012

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei :o)

Ramla ned en trapp for snart 4 uker siden og forstua(?)bla. lillefingeren på en hånd.
Den var iallefall opphovnet til nært dobbelt størrelse dagen etter, samt innsiden av fingeren var misfarget(lillaskjer) ,og i den grad det var mulig å bevege den(nesten umulig) var det vondt.
Nå ,snart 4 uker etter er den ennå litt hoven og nesten ubevegelig i det ytterste leddet-hvis jeg glemmer meg og griper tak i ting med hele hånden så verker det/stikker-(i fingeren) og jeg blir rødlig i huden i fingeren(spesiellt over det ytterste leddet) i tillegg ser leddet litt skjevt ut(peker litt innover) og er blitt bredere sammenlignet med ledd i andre fingere.
Jeg går nødig til lege hvis det ikke er helt nødvendig("det meste ordner seg") og har ikke gått til lege på over 12 år(er 29), så jeg er litt skeptisk for å gå til lege for noe så simpelt som en lillefinger, men vil ikke risikere varige men på grunn av det.

Så spørsmålet blir :-er det mulig at en liten bit av leddet er brukket-eller noe annet?, siden jeg har hørt at en forstuelse som regel varer i 1-3 uker?, -og er det nødvendig å gå til lege?
Og hva er tydlige forskjeller på brudd og forstuing?

PS- Har ikke belastet fingeren unødig siden det skjedde, og har tapet den sammen med "nabofingeren"den første tiden for å unngå belastning-noe annet jeg burde gjøre?

kvinne
29

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!

Forskjellen på en forstuing og et brudd, er at ved førstnevnte oppstår kun en strekk i det bløte vevet som omgir skjelettet, mens det ved sistnevnte også oppstår skade på skjelettet. Ved et brudd oppstår det oftere en blålig misfarging som følge av blødning i vevet, og som du helt riktig antyder, vil en korrekt behandlet forstuing gjerne kun vare i maksimalt et par uker.

Ut fra det du beskriver, holder jeg det som svært sannsynlig at du har hatt et brudd i fingeren din, men hvilket av mange mulige blir umulig å si uten røntgen. Jeg synes du skal oppsøke lege eller legevakt med mulighet for røntgen, slik at et eventuelt brudd kan bli klassifisert og korrekt behandling igangsatt.

Lykke til!

Bevegelsesapparatet
Vennlig hilsen

Gard Kristian Anderssen


Sist besvarte spørsmål

Ved en ultralyd undersøkelse ble det oppdaget en klump på leveren min. Legen som foretok undersøkelsen beskriver den som:"maks 73 mm , noe inhomogen...