Borreliose?

Hei,
Jeg kontaktet lege i oktober pga litt ulike plager. Stølhet i ledd og muskler, uvant overfølsomhet i huden i beina og føttene (venter side), vondt i nakken, temperatursvingninger, treg og hyppig vannlating, problemer med korttidshukommelse, lav energi m.m. Han tok mange blodprøver og fant ikke noe spesielt. Han nevnte at jeg hadde testet positivt på antistoffer av borrelia, men at dette godt kunne være fra infeksjon for lenge siden, og som ikke trengte å ha noe med mine nåværende plager å gjøre. Jeg begynte å lese litt om Borreliose og fant igjen mange av mine plager i beskrivelsene. Jeg kontaktet fastlegen igjen og ville høre hans syn. Han hadde ikke tro på at det var Borreliose, og ønsket ikke å skrive ut antibiotika, men henviste meg til MR og gynekolog. MR viste ingen tegn til nevrologiske sykdommer. Gynekologen fant en liten cyste. Plagene avtok utover vinteren og jeg tenkte ikke så mye mer på dette. Før nå i mai. Nå kjenner jeg på nytt overfølsomhet i venstre lår, stivhet i ankel, vondt i kne, leamus på venstre øye (hver time, opptil flere ganger), lite energi, litt nedstemt, mye av det samme som i høst.
Hva ville du ha anbefalt meg å gjøre? Ville symptomene og den positive blodprøven være grunnlag for å gi antibiotika? Er redd for at dette skal utarte seg og bli vanskelig å bli frisk fra, hvis det er Borreliose da.
Ser frem til å høre ditt syn i denne saken.

kvinne
51
Hei!
Borreliose er en vanskelig diagnose. Det er mange som kjenner seg igjen i symptombildet under denne sykdommen, men hvor det kan være mange andre årsaker. Grunnen er at symptombildet kan væære nokså likt. f eks lavt stoffskifte, depresjon mm. Forløpet slik du beskriver det passer ikke. Det er ikke vanlig med en periode hvor symptomene forsvinner helt for så å komme tilbake. Borreliose har også klarere nevrologiske utfall som kraftsvikt, ansiktslammelse mm. De fleste husker også de typiske funnene ved tidligere stadier av sykdommen som det karakteristiske 5 krone utslettet. MEN sykdommen kan være veldig varierende i intensitet og utbredelse. Derfor er det vanskelig. Den kliniske vurderingen som fastlegen din gjør med evt funn vektlegges også mye. Om fastlegen din er selv i tvil ,er det fullt mulig at han henviser deg til nevroloisk poliklinikk som kan ta utfyllende prøver og utredning. Antibiotika behandling føles ofte som en enkel løsning på problemet. Men i et langtkommet stadium av sykdommen er effekten av slik beheandling uansett dårlig.

Alf Kristoffer Ødegaard, lege