Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Blodtrykksmåler

Blodtrykksmåler

Søndag 3. oktober 2004

Spørsmål

Spørsmål: 

Kjøpte nettopp en blodtrykksmåler for hjemmebruk (type Braun håndleddsmåler), og er litt bekymret for resultatene. Laveste måling viser blodtrykk 85/56 med hvilepuls på 38. Dette virker ganske lavt i forhold til hva som er angitt som normalverdier, spesielt tatt i betraktning at jeg har en BMI på 45, får lite mosjon, og røyker.
Har målt slik det skal gjøres etter instruksjonene. Gjentatte målinger gir noe spredning, men får stabile målinger rundt 90/60 med puls 41.
Er det grunn for bekymring, og i tilfelle, hva kan dette skyldes?

Mann, 30 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! For å svare konkret på det siste spørsmålet ditt Nei, jeg tror ikke det er grunn til bekymring. Lav puls er jo sjelden farlig/skadelig - så lenge man har ikke symptomer/plager av den. Symptomer kan være uttalt svimmelhet, spesielt når man reiser seg brått - men med mindre man er akutt syk (hjerteinfarkt, skade o.l.) er lavt blodtrykk og puls egentlig bare gunstig. Det minsker risikoen for hjerte/karsykdom og tyder også på at hjertet ikke har det så veldig tungt. Men med en BMI på 45 lurer jeg på om disse verdiene er reelle! Slike håndleddsmålere kan være litt vriene å få til å måle korrekte verdier, spesielt hvis man ikke har relativt normale håndledd. Med BMI på 45 vil jeg anta at du er mye kraftigere også rundt håndleddene, og jeg tror apparatet ikke klarer å lese pulsen korrekt. For å dobbeltsjekke dette kan du be legen din gjøre en måling og så kan du deretter umiddelbart måle håndleddstrykket. I bruksanvisningen skal det også stå at blodtrykksmansjetten skal være i høyde med hjertet. Det er en forutsetning for at trykket skal gi korrekte verdier. En vanlig feil er imidlertid at håndleddet er lavere enn hjertet og da blir trykket høyere enn det "korrekte" trykket.
Vennlig hilsen

Dr. Roar Pedersen, røntgenlege


Sist besvarte spørsmål
