Blodtrykksbehandling

Hei Har tatt medisin for høyt blodtrykk som etter noen få måneder stabiliserte seg som normalt trykk (ifølge fastlegen) men jeg skulle fortsette å ta medisinen. Fikk meg blodtrykksmåler for litt siden og da viste blodtrykket å være 116/76. Sluttet å ta medisinen og i dag viser trykket 145/95. Jeg er 67 år gammel og normal kroppsbygning. Har ikke hatt noen alvorlig sjukdom tidligere.

mann
67
Hei.

Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så jeg er er ikke helt sikker på hva du ønsker informasjon om. Du er 67 år og frisk, og har pr i dag et blodtrykk som er så vidt forhøyet. Du lurer kanskje på om du trenger å ta medisin eller ikke?
Hvorvidt et svakt forhøyet blodtrykk som ditt trenger å behandles eller ikke, avhenger av mange faktorer, ikke minst hvilke andre evt risikofaktorer du har, om der er mye hjerte-karsykdom i slekten din, om du har høyt kolesterol, om du røyker osv.
Fastlegen er den som har best oversikt over din samlede risikosituasjon, og på den måten vil gi deg en anbefaling om hvorvidt du har noe å hente på å bruke blodtrykksmedisiner.

Hvis trykket ditt fortsetter å ligge på dette nivået, og der ikke er andre faktorer som tilsier at du bør få ned trykket ditt, så er det ikke sikkert at du vil ha noen potensiell nytteverdi av å bruke blodtrykksdempende medisiner, så mitt råd til deg blir at du følger dette opp videre hos fastlegen din, som kan måle trykket ditt noen ganger fremover, og så får du en konkret vurdering av om du bør medisineres eller ikke.

Ha det bra.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no
www.barexas.com