Lommelegen tekst
Søk blant 44,596 spørsmål og svar.

Blodpropp i lungen

Blodpropp i lungen

Tirsdag 14. juni 2011

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei!

Jeg behandles nå for lungeemboli,(påvist med CT røntgen 11/06-11) Men de finner ikke ut hvorfor jeg har fått dennen(lille)proppen.
Hendelsesforløp:

Ble litt svimmel i 10 sek, sittende i et møte og oppsøkte akutten i Stavanger. Kom med fly fra trondheim samme dag.

Alle blodprøvene viser normale verdier. Jeg har ingen i familien med blodpropp. Jeg bruker ingen medisiner, og røyker ikke.

Her er 3 teorier som jeg formidlet til legene, som de har avvist som årsak.

1. Har tildels mye åreknuter i leggområder og ankelparti begge ben(arvet fra mor)har hatt smerter i fremre del av venstre legg. Med rød varm hud, litt utslett.Var til fastlegen med dette og fikk salve for behandling (slutten av mai). Dette forsvant samme dag som påvist emboli!?

2. Har forstuet høyre ankel ganske kraftig en uke før påvist lungeemboli,

3. Driver med dykking,(ca 5 år 140 dykk) dykket sist 2 juni i år, normal dykk til ca 20 meter, ingen hurtig oppstigning og det ble tatt sikkerhetsstopp på 5 meter 3 min.
Hadde en nødoppstigning i januar i år fra 20 meter. etter bunntid på ca 7 min. hadde ingen symtomer på benns etter dette.

Kan man finne opphavet til blodproppen med CT røntgen?

Relevante sykdommer/medisiner: - operert for brokk i 82
- Prolaps i ryggen.Mann, 32 år

mann
32

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei.

Det er helt klart at du skal utredes så langt og fullstendig som mulig, for å finne årsaken til din blodpropp i lungen. Grunnen til at dette er så viktig, er selvfølgelig at man i beste fall kan forhindre at det skjer igjen, hvis man finner årsaken. Det lar seg dessverre ikke gjøre å si noe om årsaken til din blodpropp her via internett og uten legeundersøkelser og utredninger.

Åreknuter er en mulig bakenforliggende årsak. Jeg vet ikke hvorfor dine leger har utelukket denne muligheten.

Der er svært mange forskjellige mulige årsaker til blodpropp til lungene, og noen ligger i blodets sammensetning, f.eks. :
Factor V Leiden mutasjon
Protrombin genemutasjon (trombinvariant 20210)
Hyperhomocysteinemi
Mangel på koagulasjonshemmere (antitrombin III, protein C eller protein S)
Antifosfolipidantistoff-syndrom (APA-syndrom, f.eks. ved SLE)
Høye konsentrasjoner av faktor VIII eller XI

Disse tingene kan f.eks. IKKE utredes eller påvises vha CT, slik du spør om. Det undersøkes via blodprøver. Det er viktig for deg som har fått blodpropp i lungene i ung alder, å bli undersøkt mhp slike årsaker. Ta derfor dette opp med legen din.

Her er en liste over andre mulige utløsende årsaker til blodpropp i lungene, hentet fra pasienthandboken.no :

Langvarig sengeleie
Tidligere blodpropp i beina
Beinbrudd i ben eller bekken
Hjertesvikt
Overvekt
Kirurgi i mageregionen
Kreft
Svangerskap
Fødsel
P-piller
Arvelige blodsykdommer (jfr over)

Håper at svaret kan være til nytte for deg. Lykke til.

Nedre luftveier og lunger
Vennlig hilsen

Dr. Brynjulf Barexstein
allmennlege / sjefssvarlege Lommelegen.no
www.barexas.com


Sist besvarte spørsmål

Hei. jeg er en gutt som er i fast forhold (gift) i 10 år og har 2 barn. har aldri vært med noen andre partnere på denne tiden. saken er at jeg var...
Hei. Jeg var nylig på et bordell i tyskland der jeg fikk en lapdance av en tjekkisk dame. I ettertid har jeg begyndt å tenke på hiv. Vi tungekysset...
Hei jeg har ei jente som er 7 år og det siste året har hun klaget på at det renner fra tissen. Vi hadde en episode hvor hun satt på do en morgenen og...
Hei, Jeg er en jente på 24 år. For et halvt år siden begynte jeg å få uren hud (har aldri hatt noe problemer med dette tidligere), det var ikke mye...
Hei, jeg er gravid i 7. uke og har brukte i går hydrogenperoksid 3 % oppløsning til gurglevann slik jeg pleier når jeg holder på å bli forkjølet....
Jeg er en mann på 57 år som har fått konstatert (via CT-skan) en liten stenose på en åre til hjertet. Jeg har fått time til angiografi ved Feiring-...