Lommelegen tekst
Søk blant 44,555 spørsmål og svar.

Blod i avføringen

Blod i avføringen

Søndag 6. november 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei! Var på klosettet i dag og da kom det mørk/sort avføring, rennende, flytende. Har ikke hatt det slik før, men har funnet ut at jeg har hemorider, da avføringen var blandet med blod. Den var rød, men sort avføring er vel farligere da denne kommer fra mave/tarm? (Sår)? Har hatt sår på tolvfingertarmen og magesår for 6 år siden, og tar derfor Nexium. Jeg har drukket en del rødvin de siste tre dager, kan dette ha noe av skylden tror du? Eller ligger det andre alvorlige årsaker bak? Må jeg til en ny gastroskopisk undersøkelse? Takker for svar.

Kvinne, 49 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!

Det er riktig at det er viktige forskjeller mellom friskt rødt blod i avføringen, og mørkt blod. Hvis blodet er friskt så betyr det at blødningskilden ligger helt i enden av tarmsystemet, gjerne rundt eller like innenfor endetarmsåpningen. Hvis blodet er mørkt derimot så betyr det at blodet har hatt tid til å koagulere, eller levre, og det tyder på t blødningen ligger lengre opp i tarmsystemet.

Når det gjelder friskt blod så er det riktig som du skriver at dette godt kan komme fra hemoroider, det er en svært vanlig årsak til slike blødninger. Eventuelt kan det komme fra små rifter i rektum, noe man kan oppleve hvis man f.eks. har svært hard avføring.

Svart blod i avføringen kalles på fagspråket for melena og er som nevnt ett tegn på blødning i øvre del av magetarmsystemet. En vanlig årsak er sår på magesekken eller i tolvfingertarmen, noe du jo kjenner fra tidligere. Det kan også være blodkar som har sprukket i andre deler av tynntarmen eller i øvre del av tykktarmen.
Når det gjelder om den mørke fargen på avføringen din kan skyldes at du har drukket rødvin så kan ikke dette helt utelukkes. Forskjellige mat- og drikkevarer påvirker fargen og konsistensen på både avføring og urin. Imidlertid ville jeg ikke slått meg helt til ro med at dette er årsaken i ditt tilfelle, spesielt ikke hvis du har flere episoder etter hverandre med slik avføring. En ting som kan hjelpe til med å skille dette fra hverandre er lukten. Avføring lukter jo aldri godt men avføring blandet med sort blod har ofte an spesielt sterk og vond lukt.

På bakgrunn av at du tidligere har hatt magesår samt at du nå både har tegn på mørkt blod og friskt blod, så vill jeg absolutt anbefale deg å undersøke dette nærmere. I første omgang holder det nok med en undersøkelse hos fastlegen din slik at han eller hun kan sjekke blodprosenten din samt se etter eventuelle hemoroider. Etter dette kan dere sammen diskutere om det er på sin plass med en ny gastroskopi eller eventuelt andre undersøkelser.
Skulle du begynne å blø mye fra endetarmen eller begynne å føle deg veldig slapp eller syk på annen måte, så bør du ta kontakt med lege raskt, det kan i så fall være ett tegn på at du har blødd så pass mye at blodprosenten din er blitt for lav.

Håper dette har vært til hjelp!

Mage og tarm
Vennlig hilsen

Dr. Sturla Pilskog, allmennlege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei. Jeg fikk diagnose primær binyrebarksvikt i april 2014. Nylig har jeg fått veldig fet hud i ansiktet og i hodebunn. Spesielt veldig blank i...
Hei Har i lengre tid innimellom hatt noe blod på papiret etter avføring (litt over 1 år). Har også hatt noe puss og rennende veske ved endetarmen....
Hei! Jeg har i følge blodprøvene litt høyt stoffskifte. Men var på ultralyd i dag og da så alt bra ut, sa hun ultralyddama. Jeg sliter med...
Etter artrodese mtp 1 og ip venstre side anbefales det forkortningsosteotomi av 2 og3 tå. Hvorfor og hvordan gjøres det?
Hei, jeg har i den siste 2 månedene følt meg dårlig. Jeg har hatt en rekke ulike symptomer som: Hodepine og nakkesmerter (stikkende smerter)...
Hei! Jeg er en jente på 20 år som har noen spørsmål. Jeg er veldig oppblåst i nedre del av magen, helt nede fra venusberget og opp til navlen.. Til...