Lommelegen tekst
Søk blant 44,774 spørsmål og svar.

Besvimelse

Besvimelse

Søndag 29. juli 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg opplevde etter lettere fysisk anstrengelse og besvime i dusjen.Jeg var borte en 30 - 40 sekunder før jeg kom til meg selv. Opplevde prikking, svimmelhet og så at alt ble mørkt før besvimelsen. Jeg har opplevd å besvime etter å ha badet i varmt vann for noen år siden og jeg har hatt et par opplevelser etter trening der jeg nesten har besvimt. Jeg er en frisk ung mann i god fysisk form og syntes dette er rart? Kan det være noe sykelig som er årsaken? Relevante sykdommer/medisiner: Plages med pollenallergi, bruker zyrtec

Mann, 39 år

mann
39

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!
Det er mange årsaker til besvimelse. Med den historien som du beskriver med tidligere nærbesvimelser er dette mest sannsynlig såkalt vasovagal synkope (besvimelse). Det er helt normalt og skal ikke behandles. Årsaken til vasovagal synkope er at vårt ikke viljestyrte nervesystem består av to "enheter". Et som aktiviseres ved stress og resulterer i hjertebank, høyere trykk.Det kalles for det sympatiske nervesystem. Mens det andre (parasympatiske nervesystem) aktiviseres i ro og gir langsom puls. Etter fysisk anstrengelse, stått oppreist lenge, blodprøvetagning hos lege mm. er det sympatiske nervesystem aktivt, men det kommer ikke noe blod tilbake til hjertet. Dermed skifter kroppen over til det parasympatiske nervesystem med langsom puls. Det medfører lite blod til hjernen og besvimelse. Man merker ofte prikkinger i kroppen, klam i huden, kvalm og uvel. Besvimelsen varer typisk kun noen sekunder. Dette trenger man ikke utredes videre for, men dersom det gjentar seg hyppigere, at du skulle få flere episoder i nærmeste uker, bør man utredes også for hjerteflimmer som årsak. Det gjøres med EKG hos fastlegen. Vanligvis vil man få på et apparat som måler EKG i 24 timer i håp om å påvise den enkle sekvensen med arrytmi (rytmeforstyrrelse). Besvimelse i forbindelse med hjerterytme forstyrrelse opplever sjeldent forsymptomer som prikking mm som du beskriver. Det taler imot hjertesykdom hos deg.

Hjerte og kar
Vennlig hilsen

Alf Kristoffer Ødegaard, lege


Sist besvarte spørsmål

Hei Jeg vil fortelle om noen plager jeg har hatt i lang tid nå og plagsomme symptomer som kommer og går, og kanskje få noen råd om hva jeg bør gjøre...