Lommelegen tekst
Søk blant 44,516 spørsmål og svar.

Behandling av Podagra

Behandling av Podagra

Mandag 2. mars 2009

Spørsmål

Spørsmål: 

Jeg er en mann på 50 år. Jeg fikk mitt første skikkelige Podagra anfall for ca 15 år siden. Etter det har jeg hatt små anfall som jeg har stoppet med Allopur og Naproxen. Noen mener Allopur er forerbyggende og andre leger mener det er for akutte anfall. Det samme har jeg hørt at gjelder Naproxsen. Da er det jeg blir usikker hva jeg skal bruke, Det siste jeg hørt var at man skulle ta en Ibux kur. Jeg har også fått høre at en bekjent av meg bruker Allopur 100mg 2 tabl om dagen som forebyggende og han bruker Voltaren ved akutte anfall og dette fungerer meget bra for ham. Jeg har nå fått et skikkelig anfall som har vart i over 1 uke. Får ikke satt foten i gulvet og har skikkelige smerter. Kan en av dere komme med et forslag til hvordan jeg skal komme over dette anfallet så raskt som mulig slk at jeg kan komme meg til en lege.

Mann, 50 år

mann
50

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså hatt gjentatte anfall med Podagra de siste 15 årene, og lurer litt på den medikamentelle behandlingen til tilstanden.

Podagra, også kalt urinsyregikt eller Kaptein Vom&#8217s sykdom, er en tilstand der du får betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut, utkrystalliserer seg, i leddet. På grunn av betennelsen blir leddet smertefullt, varmt, rødt og hovent. Urinsyre er et stoff som dannes i kroppen til alle mennesker, bl.a. fra nedbrytning av purinrike næringsstoffer. Vanligvis er det en balanse mellom dannelse og utskillelse av urinsyre fra kroppen. Ved urinsyregikt er det oftest for mye urinsyre i blod. Det kan være forårsaket av for høy produksjon av urinsyre, eller at utskillelsen gjennom nyrene ikke er så effektiv som normalt.

Når det gjelder behandlingen av tilstanden, så har du helt rett i at det kan deles i en forebyggende del og anfallsbehandling.

Anfallsbehandlingen består i å holde området i ro, holde det høyt og eventuelt legge kalde omslag rundt. I tillegg anbefales betennelsesdempende medisiner (NSAIDs). Naproxen er et eksempel på en type NSAIDs. Disse fører til at anfallet glir over i løpet av 1-2 døgn. Uten behandling kan anfallene vare 7-10 dager. Når det verste anfallet er over, trappes dosen med NSAID ned og stanses helt etter 7-14 dager. Et alternativ preparat som kan brukes, er Kolchicin. Behandlingen med Kolchicin må startes innen det er gått 24 timer, og du tar 1 tablett inntil hver 1/2 time til anfallet går over, ev. til du får bivirkninger (kvalme og mageplager), ev. du har nådd maksimaldosen som er 12 tabletter i døgnet.

Dersom det kommer flere anfall hvert år, vil legen som regel anbefale deg å bruke forebyggende behandling. Allopurinol (Allopur) hemmer dannelsen av urinsyre i blod, og derved unngås eller reduseres antall anfall. Allopur har liten eller ingen virkning på et akutt anfall.

Du kan gjøre mye selv for å forebygge anfall ved å unngå mat som inneholder mye puriner (ansjos, sardiner, reker, krabbe, kjøtt, fete sauser, bønner, erter, asparges mm). Alkohol kan utløse anfall og bør så langt som mulig unngås. Spesielt gjelder dette for øl. Sannsynligvis kan du drikke vin i begrenset omfang. Unngå raskt vekttap, det vil øke mengden urinsyre i blodet og kunne utløse giktanfall. Sukkerholdige leskedrikker, og fruktdrikker som er rike på fruktsukker (fruktose) ser også ut til å kunne utløse anfall. Kalorifattige "light"-produkter ser ikke ut til å ha denne virkningen.

Håper svaret kan være til hjelp!

Bevegelsesapparatet
Vennlig hilsen

Stefan Frafjord

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Er jente på 21 som har fått problem i underlivet, har no vart en dag, begynte med at kjente svie på ene kjønnsleppa, no er den dobbelt så stor og er...
Hei! Jeg er en gutt på 23 år som i en lengre tid(6 uker) har hatt litt luftveisplager å rennende/tett nese. Det kjennes ut som det er slim i...
Hei Jeg har slitt med smerter (ligner melkesyresmerter) I leggene siden jeg fødte min datter ifjor. I tillegg har jeg store smerter I hofter med...
Hei. Jeg har en datter på 8 1/2 år som er plaget med mye magesmerter. Vi har vært hos legen og det er tatt endel blodprøver av henne, deriblant...
Jeg har lenge småhostet og har konstant slim i halsen.Var på lungerøngten for to år siden og også Spirometri,uten å finne noe galt. I det siste har...
Hei. Jeg har et sår/blemme/e.l. i skjedeåpningen. Såret kommer ofte tilbake og det er alltid plassert på samme sted. Vanligvis tar det lang tid...