Lommelegen tekst
Søk blant 45,063 spørsmål og svar.

Behandling av mellomgulvsbrokk

Behandling av mellomgulvsbrokk

Lørdag 15. oktober 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei hvordan behandles mellomgulvsbrokk ?Er det vanlig eller anbefaler dere operasjon .kompikasjoner eller bivirkninger ved operasjon

Mann, 52 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Den vanligste form for mellomgulvsbrokk er hiatushernie. Den øverste del av magesekken kommer opp gjennom den åpningen i mellomgulvet som spiserøret kommer ned gjennom. Resultatet blir at lukkefunksjonen mellom spiserør og magesekk blir dårlig, og mageinnhold kommer opp i spiserøret. Dette kan gi varierende grad av plager for pasienten. Tilstanden er vanlig forekommende. Diagnosen settes ved gastroskopiundersøkelse (kikkertundersøkelse). Dersom pasienten har plager i form av sure oppstøt/spiserørsbetennelse, består behandlingen av medikamenter samt noen generelle tiltak som jeg tidligere har skrevet om flere ganger her på Lommelegen. Jeg gjengir disse her: Det er viktig å begrense inntak av røyk, kaffe og alkohol, være forsiktig med sjokolade og peppermynte, spise mindre måltider i stedet for store, unngå sen kveldsmåltider, unngå foroverbøyning, ikke stram livrem eller bukse, ikke ligge flatt i sengen. Alt dette vil redusere lekkasjen av mageinnhold opp i spiserøret og lindre plagene dine. Hos overvektige vil vektreduksjon kunne minke plagene. Dersom man ikke kommer til målet med tiltakene som nevnt ovenfor, vil operasjon kunne være aktuelt. Den vanligste operasjonen for dette heter Nissens fundoplikasjon, og gjøres i dag vanligvis ved kikkhullsteknikk. Resultatene er gode ved denne operasjonsmetoden. Etter en slik operasjon vil en del pasienter ikke lenger kunne rape. Noen opplever dette som plagsomt. Håper at dette var til hjelp!
Vennlig hilsen

Gustav Pedersen, kirurg


Sist besvarte spørsmål
