Lommelegen tekst
Søk blant 44,807 spørsmål og svar.

Begynnende øyekatarr?

Begynnende øyekatarr?

Torsdag 31. mai 2001

Spørsmål

Spørsmål: 

HJELP, BEGYNNELSE TIL ØYEKATARR/STI?

Det begynte med noe kløe i øynene for 4 dager siden, og har nå fått en liten hevelse på den ene øyelokket. Hviten er litt rød og klør. Har litt puss om morgenen, men renner ellers ikke. Har en 6 mnd gammel baby som er litt forkjøla, og som har hatt litt puss i øynene. Jeg har hatt øyekatarr og sti noen ganger før.

Jeg skal stå BRUD om 14 dager, og er nå redd for at dagen skal bli "ødelagt" med hovne røde øyne!! Lurer på hvor lenge en øyekatarr varer, eller hvor lang tid den bruker på å bryte ut? Skriver leger ut antibiotika-dråper på et så tidlig stadium eller som forebyggende? Er det andre ting jeg kan prøve? Det finnes vel ikke noe effektivt uten resept? Har skylt øynene med øyebadevann.

Håper du kan hjelpe meg!!
Hilsen desperat brud!!

Kvinne, 28 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Kjære deg!

For det første: Gratulerer med at du skal gifte deg! Jeg forstår godt at du ikke ønsker at noe skal være med på å ødelegge den store dagen din.

De aller fleste tilfellene av øyekatarr skyldes virus, og da hjelper ikke antibiotika. Dersom småen din også er snufsete med litt irriterte øyne, høres det ut som typisk viral konjunktivitt, eller på norsk: øyekatarr som skyldes virus.Det er svært smittsomt. Det er heldigvis ufarlig og går som oftest over i løpet av noen dager/få uker.

Det er imidlertid veldig vanskelig å se forskjell på om øyekatarr skyldes virus eller bakterier. Dersom legen din ser på det og tror at det kan være bakterielt, kan han eller hun skrive ut øyedråper eller øyesalve til deg. Dette kan du også gi babyen din.

Det finnes to forskjellige behandlings"strategier";
1) Den ene er øye"dråper" på tube, dvs en krem som blir flytende når den kommer på øyet. Den heter Fucithalmic. 1.dag skal det tas én dråpe i hvert øye 4 ganger, siden 1 dråpe i hvert øye 2 ganger daglig. Dette skal du fortsette med til det har gått to dager siden alle symptomene gikk bort.
Dette er den mest lettvinte måten, og den er virksom mot de vanligste bakteriene som gir øyekatarr, men ikke alle.

2) Den andre er en blanding av øyedråper på dagtid og salve nattestid. Dråpene og salven heter Kloramfenikol. Du skal ta 1-2 dråper i hvert øye hver 1-2 time de første 2-3 dagene, siden hver 4.-6.time. Også her skal du fortsette behandlingen fram til det har gått to dager siden du ble helt fin igjen. Salven kan legges som en strek med salve i nedre øyelokkrand før leggetid for å ha god virkning om natten.
Dette er en mer tungvint måte å behandle på, til gjengjeld er den virksom mot flere bakterietyper enn Fucithalmic.

Et tips som jeg har personlig god erfaring med, men som jeg ikke har vitenskapelig belegg for å hevde at virker: Dersom du fremdeles ammer, kan du dryppe øynene til babyen og deg selv med morsmelk! Det virker bakteriehemmende, og lindrer godt. Dessuten er det garantert ufarlig.

Du kan lese mer om øyekatarr her

Lykke til på dagen din!

Øye
Vennlig hilsen

Dr. Ann Cathrin Reichelt

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei! For 1 år siden (november) fikk jeg veldig vondt i den ene skuldra mi. Typisk en brennende følelse. Svir og gjør veldig vondt. Tror kanskje...
Hei og takk for svar (emne "et seksuelt møte") Jeg har også funnet at at jeg trenger å snakke med noen om dette...har fått time hos legen min. Men...
Min mann har kols. Nå har han flere ganger på kort tid hatt veldige pusteproblemer. Det er veldig skremmende å se. Han har flere typer medisin, men...
Eg har fått ein kul i panna som virkar som ein utvekst av eit bein. Den er blitt ganske synleg, men prøver å skjula den med ein lang pannelugg.For å...
Hei, jeg er en person som har drukket svært mye kaffe. Men "mye" mener jeg at jeg drakk kaffe hele dagen. Nylig hadde jeg en periode hvor jeg tok...
Mann,78 år, m. PMR, Sjøgrens, hjerteinfarkt i 2010 (1 stent) Siste halvår har jeg følt meg tiltakende redusert, til dels i sterk grad. Er undersøkt...