Lommelegen tekst
Søk blant 44,448 spørsmål og svar.

Bechterew og iridocyklitt

Bechterew og iridocyklitt

Fredag 4. mai 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei
Bør jeg utredes med tanke på bektrev? Jeg har hyppige utslag periodevis 2 ganger i året i ca 3 mnd med iridocyklitt på begge øynene. 2,5 år siden disse episoden startet. Før dette hadde jeg iridocyklitt 3 ganger på 10 år. Har litt ryggproblemer(korsryggen,bekken og litt stråling nedover på høyre side) selv når jeg trener fast.Jeg har fått bekreftet ar jeg har blodtypen som de med bektrevs sykdom har. Bilden jeg tok av lungen i den forbindelse var bra. Er det slik at hvis jeg skulle ha bektrev er det viktig å starte med trening nå?

Kvinne, 33 år

kvinne
33

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Hei!

Betennelse i regnbuehinnen kalles iridosyklitt på fagspråket, og er en betennelse i den hinnen sentralt i øyet som gir øyefargen.

Tilstanden starter gjerne ensidig og relativt akutt. Det er vanligvis ubehag og smerter, men ikke alltid smerter tidlig i forløpet. Øyet blir rødt, tårefloden øker og synet blir uklart. Lysskyhet er også vanlig. Ubehandlet blir pupillen etter hvert ofte kantet og ujevn.
Tilstanden forekommer først og fremst hos unge og middelaldrende.

Dette er en betennelse som vanligvis ikke skyldes bakterier eller virus. Vi regner med at det ofte ligger immunologiske forhold bak betennelsen, slik som for eksempel ved leddgikt. Detaljene i sykdomsutviklingen er ikke helt klarlagt.

Flertallet av de som får iridocyclitt, har ingen annen underliggende sykdom eller grunnsykdom. Enkelte sykdommer gir imidlertid økt risiko for tilstanden, deriblant Bekhterevs sykdom, leddgikt, bindevevssykdommer og tuberkulose.

Nå som du har hatt flere tilfeller av iridocyclitt, er det greit å utrede deg mtp revmatisme. Det finnes imidlerid ingen undersøkelser som med sikkerhet kan påvise Bekhterevs sykdom. For å stille diagnosen må legen derfor vite nøyaktig hvordan plagene har artet seg. Legen må også gjøre en undersøkelse av ryggen din, og vanligvis er det aktuelt å ta noen blodprøver. I tillegg vil røntgenbilder ofte kunne være nyttige.

Når resultatet av disse undersøkelsene foreligger, vurderer legen om du har Bekhterevs sykdom ut fra noe som kalles "New York-kriteriene". Disse lister opp karakteristiske funn ved sykdommen. Typiske symptomer, med smerte og stivhet i korsryggen hos unge mennesker og som er verst om morgenen, er ett av punktene. Videre vurderes resultatet av legeundersøkelsen, der det er typisk å finne redusert bevegelighet i korsryggen og brystkassen. Til slutt ser man på røntgenbildene.

Røntgenundersøkelse av ryggsøylen kan vise karakteristiske skjelettforandringer i korsryggen. De typiske funnene ses i overgangen mellom lendevirvlene og bekkenknoklene, og i rommet mellom lendevirvlene.

Ofte må sykdommen ha pågått en tid før skjelettforandringene blir synlige ved vanlig røntgenundersøkelse. Det kan da være aktuelt å foreta mer avanserte bildeundersøkelser, f.eks CT (computer tomografi) eller MRI (magnetic resonance imaging, ofte bare kalt MR).

Ingen blodprøve kan fastslå Bekhterevs sykdom. Imidlertid finnes det noen prøver som kan gjøre tilstanden mer sannsynlig dersom du samtidig har typiske symptomer.

Senkningsreaksjon (SR) og hurtigsenkning (CRP) er ofte lett forhøyet. Disse prøvene er imidlertid også forhøyet ved mange andre revmatiske og inflammatoriske sykdommer. Pasienter med Bekhterevs sykdom har ofte litt lav blodprosent (lavt hemoglobin), men også dette kan forårsakes av en rekke andre tilstander.

Ca 90% av bekhterevspasientene et bestemt gen som kalles HLA-B27. Imidlertid har nesten 10% av de som ikke har sykdommen, også HLA-B27, og denne testen vil verken bekrefte eller avkrefte diagnosen.

Uansett om du har Bechterew eller ikke er det med dine ryggplager viktig med fysisk aktivitet og styrketrening, dette for å foreygge ytterligere forverring av plagene på et tidlig tidspunkt.

Håper svaret var til hjelp!

Øye
Vennlig hilsen

Kristin Andersen

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Jeg har fått utskrevet Sobril 10 mg, da jeg skal på et intervju jeg gruer meg veldig til. Jeg får skikkelig problemer og ødelegger mye for meg selv,...
Min mor er 68 år. Hun har hatt depresjon over flere tiår men brukt medisin. Hun har hatt rykninger om natten, delvis i kroppen, men spesielt hendene/...
Hei, Jeg fikk for et års tid siden påvist fruktosemalabsorbsjon. Jeg trener og løper mye og skal bl.a løpe halvmaraton medio september. Jeg ønsker...
Hei, Jeg så plutselig noen under min tånegl idag. Det kan se ut som en føflekk som plutselig er kommet, men det kan også være blod fra løping den...
Hei! I starten av en løpeøkt på torsdag opplevde jeg å få en sterk smerte i høyre forfot. Etter dette har det vært vondt å både løpe og gå. De...
Hei, jeg har fått noe som likner et sår inne i venstre kinn. Det er ca 1cm fra munnåpningen, det er ikke noe vondt og er ikke åpent, bare føles litt...