Ballongdilatasjon?

Hei!
Mitt spørsmål gjelder om ballongdilatasjon kan være aktuelt for meg.
Jeg er 58 år.
Har som barn hatt tette bihuler som førte til nedsatt hørsel. Den gang ble bihulene åpnet med noen pinne med væske som ble stukket inn i bihulene via neseåpningen. Har opp gjennom ungdommen og voksen alder hatt gjentatt bihulebetennelse. Og slitt med mye hodeverk. Sliter nå mye med hodeverk i bl.a. pannen og trykk over neseroten. Det er tatt ct, men ikke påvist tette bihuler siste 10 år. Har noe mer problemer med å høre hva folk sier enn folk flest. Størst problem om det er annen støy samtidig. Har tatt hørselstest. Hørselen er god/normal. Tolking av ord over normalen i forhold til alder. Jeg føler av og til trykk i ørene ved høydeforskjeller, bare jeg kjører i bil for eksempel i en undersjøisk tunnel. Problemet jeg tenker det kan gjøres noe med er: Har konstant mer, eller mindre tett nese. Må i stor grad puste med munnen. Det er sjekket og funnet at jeg har trange ganger fra nese til svelg. Og tenker dette muligens er opphavet til noe av problemene mine.
Kan ballongdilatasjon utvide nesegangene, eller er det andre ting jeg kan gjøre?

mann
58
Hei.

Det høres ut som du har en eller annen for mekanisk nedsatt passasje i nese, bihuler og eller kanalene fra nesen til ørene. Der finnes mange former for behandling for dette, men hvilken behandling som vil være mest egnet for deg, er et spørsmål som kun kan besvares etter at en eksakt diagnose er stilt. For hva slags behandling som vil være mest effektiv, evt ballongdilatasjon, vil avhenge av "hvor skoen trykker", dvs hvor det mekaniske hinderet ligger, bl.a. Har du f.eks. en skjev neseskillevegg, så kan det f.eks. være mest effektiv behandling å få rettet opp skilleveggen kirurgisk. Og har du en ubehandlet allergi, så kan det være at kortisonholdig nesespray m.v. kan være den gunstigste behandlingen.

Du spør hva du kan gjøre her. Siden vi ikke har noen eksakt diagnose, så kan en ikke gi annet råd enn at det viktigste for deg nå, er å få kartlagt dette, slik at det først da blir mulig å si noe om behandlingsalternativer.
Rent konkret så betyr det at du må til en ØNH-lege for en vurdering av disse tingene. Da vil der bli stilt en konkret diagnose, og når det er gjort, vil også ØNH-legen ende med et konkret behandlingsforslag. I en slik setting kan du naturligvis også spørre om ballongdilatasjon er et alternativ for deg, for det å avgjøre om en person skal ha slik behandling, er en utpreget spesialistoppgave som det er ØNH-leger som har kompetanse på å ta stilling til.

Lykke til!

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no