Baby til Egypt

Hei.

Jeg vurderer å ta med meg min datter, på 8mnd på ferie til
Sharm el Sheik, Egypt, i slutten av november. I den forbindelse har jeg et par spørsmål.

- Først: Er det anbefalt å reise dit med en 8 1/2 mnd baby? Vi skal bo på et stort 5-stjernes hotell noe utenfor sentrum og kommer oss til å oppholde oss der mest, da vi reiser sammen med en rullestolbruker, men ønsker nok en tur inn til sentrum og et par markeder.

- Trenger vi noen vaksiner? Babyen følger vaksineprogrammet
(DTP-polio+Hib og PKV i to omganger,) og jeg var i
Vietnam(-02) og Brasil(-09) og tok de vaksiner jeg trengte til disse reisene. Bør vi fremskynde 12-mnd-påfyllingen?

- Som jeg forstår, har Egypt noe annerledes bakterieflora enn hva vi er vant med her hjemme. Jeg ammer ikke, og tenkte å ta med mat hjemmefra. Jeg vil si jeg er noe over gjennomsnittet god når det gjelder hygiene på tur, og holder meg/oss borte fra mat som pommes frites, salater, rå/lite stekt mat osv når jeg er i utlandet. Men er det sååå mye farligere bakterier i Egypt enn andre varmere land? Jeg tenker særlig på datteren min, kan hun spise noe fra Egypt? Hva med fersk frukt med skall (banan, appelsin, melon osv)? Bakevarer? Juice i uåpnet flaske? Hvordan kan vi best forberede magene våre på turen?

-Er det ellers noe vi bør forberede oss på? Eller noe spesielt vi må tenke på under reisen?


Kvinne, 30 år

kvinne
30
Hei
I utgangspunktet fraråder vi folk å ta med spedbarn på eksotiske reiser om man ikke er nødt til det, men det er jo ikke noe forbud. Se begrunnelsen på linken om Gravide og barn på reise.

Dere voksne bør ha gyldige vaksiner mot DTP, polio og hepatitt A, og jeg ville også overveid å ta Dukoral, for å redusere risikoen for turistdiaré. Jeg synes ikke det er nødvendig å forsere barnevaksinasjonsprogrammet på grunn av reisen, og barenet er for lite til å få Dukoral.

Dette med "annen bakterieflora" er en vakker omskrivning av "elendig mathygiene". Det er for eksempel mye dårligere mathygiene i Egypt enn i Spania. Men det kan hende at maten er trygg på hotellet dere skal bo på. Matvarene du nevner skulle være trygge å spise, og i det hele tatt alt som er gjennomkokt eller -stekt. Det er jo litt synd at du ikke ammer, for det ville vært den beste forsikring mot diaré hos barnet, men det er jo ikke noe å gjøre med det.

Bortsett fra Dukoral er det ikke noe dere kan gjøre for å forberede magene deres.

Dr. Gunnar Hasle

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.