Lommelegen tekst
Søk blant 44,774 spørsmål og svar.

Arytmi

Arytmi

Torsdag 13. desember 2007

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei,

Jeg er bosatt i utlandet og vil gjerne ha noen råd om hvorvidt legen her gir den riktige behandlingen. Da jeg for to uker siden var hos legen i forbindelse med en halsbetennelse (streptokokker) ble det oppdaget at jeg hadde uregelmessig puls, og det ble tatt EKG som viste at hvert fjerde slag var kraftigere enn de foregående tre slagene. Jeg opplyste legen om at jeg hadde tatt paracetamol (1000mg) for halsen samt phenylephedrine (12,2mg)for tett nese 3 ganger det siste døgnet. Legen tok blodprøver, ultralyd av hjertet og utstyrte meg med en Holtermonitor for 24t overvåking av puls. De kunne ikke finne noe som syntes å være galt, det eneste de kunne se fra blodprøvene var at jeg hadde en infeksjon i kroppen. Legen snakket dårlig engelsk så jeg fikk ikke noe særlig mer opplysninger. Jeg ble bedt om å komme tilbake om tre uker for å gjøre nye prøver.

Jeg har byttet til en annen og bedre klinikk og var hos en annen lege idag som snakker godt engelsk, og fikk igjen påvist uregelmessig puls når kardiologen lyttet til hjertet. (Jeg ikke tatt phenylephedrin siden sist og jeg drikker ikke mye koffeinholdig drikke.) Ny EKG var normal, og blodprøver viste ikke noe problemer. Jeg er utstyrt med ny Holter monitor som skal leveres tilbake i morgen. Jeg har den siste uken også tidvis følt meg kortpustet (følelse av at jeg ikke får nok oksygen og må konsentrere meg om å trekke pusten), men jeg har ikke noen smerter noe sted og føler meg ellers i fin form. Halsbetennelsen har gått over etter 10 dager med amoxicillin.

Jeg startet for ca. 1 1/2 måned siden med Loette p-piller etter 4 års opphold pga graviditeter og amming. Brukte tidligere trinordiol og trionetta. Jeg sluttet igjen nå på søndag pga problemene med puls og kortpustethet.

Er det noen andre prøver jeg bør be legen om å ta hvis morgendagens prøver ikke gir noe entydig svar? Bør det tas røntgenbilder av lunger for å utelukke blodpropp pga p-piller. Relevante sykdommer/medisiner: Har svak grad av mitral valve prolaps uten regurgitation.

Kvinne, 36 år

kvinne
36

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk

Vi tilbyr informasjon om symptomer, sykdommer, skader, samliv og seksualitet. Dersom du ønsker det, kan du velge 100% anonymitet.

Svar fra legen

Av egen erfaring er leger i utlandet svært grundige når de oppdager sykelighet hos pasienter fra Norge. Det høres ut som at også her er du blitt tatt på alvor av legen.

Som du beskriver var denne uregelmessige pulsen (arytmien) ett tilfeldig funn da du egentlig kom for et annet problem. Jeg regner derfor med at du ikke har hatt symptomer som kortpustethet eller besvimelse tidligere. Andre symptomer på arytmi er at man kjenner ekstraslag, at hjertet raser av gårde eller slår for langsomt. Brystmerter og besvimelse er alvorlige symptomer. Dine symptomer er jo veldig viktig, ikke bare hva de finner på EKG eller ultralyd, og siden du ikke har skrevet noe mer om det anntar jeg at du ikke har funnet dette plagsomt tidligere.

Arytmi kan skyldes veldig mange årsaker, og som oftest er det helt ufarlig. EKG gir ofte svar på hvilken type arytmi det er, og spesielt om de kommer fra forkammerne eller hovedkammerne i hjertet. Jeg må jo anta at ultralyden av hjertet ble gjort av en med erfaring, og jeg synes at når denne ikke viser andre forandringer i hjertet ditt enn mild mitralklaff prolaps og EKG er normalt, så skal du ikke engste deg.

Noen typer arytmi gir økt risiko for blodpropp og dette er spesielt atrieflimmer. Dette ser man enkelt ved EKG, og når de har sagt at EKGet er normalt, så innebærer også det at du ikke har atrieflimmer. Du har derfor ikke økt risiko for å få blodpropp i lungene pga. arytmien din. Jeg synes så lenge du er i fin form behøver du ikke ta røntgen av lungene. Det er en belastning å gå igjennom en slik utredning som du har gjort hvor mange spørsmål melder seg. Avvent situasjonen noen dager, dersom følelsen av å ikke få luft vedvarer kan det bli aktuelt. Ofte melder slike symptomer seg i pressede situasjoner slik som du er i nå. Det er oftest en reaksjon fra kroppen pga. stress.

Mtp prevensjon anbefaler man ikke P-pillebruk hos kvinner over 35 år (spesielt hos røykere) pga. blodproppfare. Spiral (med eller uten hormoner) har ikke denne risikoen. Det er jo noe du kan vurdere senere.

Dersom Holtermonioreringen også viser normale forhold kan man si at du har en arytmi som er benign/ufarlig.

Hjerte og kar
Vennlig hilsen

Dr. Lizeth Lind Jørgensen, allmennlege

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.

Sist besvarte spørsmål

Hei Jeg vil fortelle om noen plager jeg har hatt i lang tid nå og plagsomme symptomer som kommer og går, og kanskje få noen råd om hva jeg bør gjøre...
Hadde gått på Zyprexa i 5,5 år etter en kortvarig akutt psykose forårsaket av brå seponering av Efexor, som jeg hadde gått på i 5,5 år pga...
Hei, Jeg har slitt med et anstrengt forhold til mat fra 2010 til i dag, da periodevis med sulting, oppkast og misbruk av abføringsmidler. Jeg har i...
Hei, min sønn på 17 syntes at han, for snart 3 uker siden, så en liten mark ifm toalettbesøk. Noen i omgangskretsen hans har hatt dette, men han har...
Hei, Idag la jeg plutselig merke til at nesen min var skeiv(virker veldig skeiv iallefall). Dette har jeg aldri lagt merke til før og det plager...
Har nettopp tatt spyttprøve for måling av kortisol. Tok første spyttprøve på kvelden (22.00) og påfølgende morgen (07.30). Prøvesvar: A kortisol i...