Angst for å trene etter at venn har sjekket ultralyd

Mann 48 år, 69 kilo,1,72 cm, ikke røker. Frisk.
Har ved en tilfeldighet oppdaget bilyd på hjertet og fått foretatt en overfladisk ultralyd (av en kjenning som er sykepleier og jobber på kardiologisk lab.) konstatert en mitral-klaff-lekkasje som ifølge ham er liten, ikke alvorlig, eller noe å gjøre med sålangt.

Står på venteliste til spesialist med "ordentlig" ultralydundersøkelse, 3 mnd ventetid.
Jeg har ingen symptomer, normalt blodtrykk, normal hvilepuls, hverken kortpusthet eller væskeansamlinger i hvile, eller ved trening.

Jeg har alltid vært et aktivt menneske og trener 3-4 ganger i uken med vekter og litt jogging, noen ganger hardt, noen ganger lett/moderat. Dette er en viktig del av livet mitt.

Kan jeg fortsette med dette?

Begynner å bli engstelig for å belaste hjertet slik at det foretar justeringer eller kompensasjoner for lekkasjen. Trener nå med pulsbelte og tør ikke å komme over 155 puls selv om jeg egentlig er kapabel for ytterligere belastning (trente før diagnosen intervall opptil maxpulsen uten problem, dette tør jeg ikke lenger)

Har også oppdaget jeg er henvist kun til ultralyd, ikke arbeidsEKG.
Er det noe poeng å kreve arbeidsEKG også?

mann
48
Hei,

Du kan bare trene så mye du vil inntil du ser en kardiolog som kan fortelle deg om du faktisk har lekkasje eller ei. Det krever litt trening å avlese en ultralyd korrekt, og selv om jeg er sikker på at din venn er flink, er det ikke sikkert at han/hun leste dette riktig. Ultralyd er den beste første prøven. Av og til kan man ikke se alt man vil på en ultralyd gjennom brystkassen, så man må ta en ultralyd ved å svelge et kamera. Dette er mer vanlig hvis man har en mer alvorlig lekkasje og visse deler av hjertet ikke sees skikkelig på den første prøven. Hvis legen din finner at du faktisk har klinisk viktig lekkasje er det andre prøver de vil ta etterhvert.
Som sagt, inntil videre kan du slappe av og ikke være redd. Tren, kos deg og gjør som du pleier. Det er helt trygt!

Mvh,

Nina Bryhn, MD