Lommelegen tekst
Søk blant 45,064 spørsmål og svar.

Allergisk reaksjon

Allergisk reaksjon

Mandag 17. januar 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Etter en pensilin-kur med aposilin fikk jeg bærekatarr. Derfor ble jeg foreskrevet en kur med trimetroprim Orion.Etter 20 min. fikk jeg et vanvittig utslett og kløe over hele kroppen og ble veldig tett og det ble vanskelig å puste. Jeg havnet på legevakta og fikk adrenalin satt i armen, og en annen allergisprøyte + syrtek. Er dette et allergisjokk og hva skjedde?? Kan dette være livstruende?

Kvinne, 54 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Ja, jeg tror du har hatt en alvorlig allergisk reaksjon. Denne type reaksjon kan forekomme etter både medikamentinntak, inntak av mat og drikke som man måtte være allergisk over for, eller etter f eks bi- eller vepsestikk, dersom man har allergi over for dette. Det er ut i fra reaksjonen ikke mulig å si hva det kommer av. Det som skjer i kroppen er en generell reaksjon på et stoff kroppen må ha hvert i kontakt med tidligere og da oppfattet som farlig / truende. Ved neste gangs kontakt med samme stoff bindes stoffet til overflaten av "allergifremkallende" celler, som setter i gang en rekke reaksjoner i kroppen samtidig. Dette er egentlig en voldsom betennelsesaktig prosess, som gir både utslettene i hud, ofte hudkløe, pustebesvær fordi luftrørsgrenene trekker seg sammen, og av og til blodtrykksfall og evt besvimelse. I verste fall kan man dø av slike reaksjoner, men det er uhyre sjelden. Det kan være nyttig å vite at det kun er eggehvitestoffer ( proteiner ) man kan ha en slik reaksjon på. Dvs at karbohydrater (sukker ), salt og alle rene fettstoffer (f. eks. oljer ) er allergifrie. Behandlingen du fikk var helt utmerket og aldeles etter boken. Hvis du ikke har inntatt andre medikamenter, og du vet at du ikke har alvorlige matvareallergier, tror jeg du har reagert på Trimetoprim. Det passer veldig godt i tid med det du har beskrevet. Alvorige allergiske reaksjoner kommer oftest innen en halv time etter kontakt med det man er allergisk over for. Det betyr at du kan få en like alvorlig eller ennå mer alvorlig reaksjon neste gang du evt inntar dette medikamentet. Heldigvis finnes det en rekke andre gode alternativer til behandling av uriveisinfeksjoner. Det eneste du skal gjøre er å oppgi at du ikke tåler Trimetoprim. Husk at med disse forholdsregler er det ingen grunn til bekymring!
Vennlig hilsen

Dr. Bente Kvenshagen


Sist besvarte spørsmål
