Lommelegen tekst
Søk blant 44,237 spørsmål og svar.

Allergisk reaksjon

Allergisk reaksjon

Mandag 17. januar 2005

Spørsmål

Spørsmål: 

Etter en pensilin-kur med aposilin fikk jeg bærekatarr. Derfor ble jeg foreskrevet en kur med trimetroprim Orion.Etter 20 min. fikk jeg et vanvittig utslett og kløe over hele kroppen og ble veldig tett og det ble vanskelig å puste. Jeg havnet på legevakta og fikk adrenalin satt i armen, og en annen allergisprøyte + syrtek. Er dette et allergisjokk og hva skjedde?? Kan dette være livstruende?

Kvinne, 54 år

0

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen

Hei!
Ja, jeg tror du har hatt en alvorlig allergisk reaksjon. Denne type reaksjon kan forekomme etter både medikamentinntak, inntak av mat og drikke som man måtte være allergisk over for, eller etter f eks bi- eller vepsestikk, dersom man har allergi over for dette. Det er ut i fra reaksjonen ikke mulig å si hva det kommer av.
Det som skjer i kroppen er en generell reaksjon på et stoff kroppen må ha hvert i kontakt med tidligere og da oppfattet som farlig / truende. Ved neste gangs kontakt med samme stoff bindes stoffet til overflaten av "allergifremkallende" celler, som setter i gang en rekke reaksjoner i kroppen samtidig. Dette er egentlig en voldsom betennelsesaktig prosess, som gir både utslettene i hud, ofte hudkløe, pustebesvær fordi luftrørsgrenene trekker seg sammen, og av og til blodtrykksfall og evt besvimelse. I verste fall kan man dø av slike reaksjoner, men det er uhyre sjelden.
Det kan være nyttig å vite at det kun er eggehvitestoffer ( proteiner ) man kan ha en slik reaksjon på. Dvs at karbohydrater (sukker ), salt og alle rene fettstoffer (f. eks. oljer ) er allergifrie.
Behandlingen du fikk var helt utmerket og aldeles etter boken.

Hvis du ikke har inntatt andre medikamenter, og du vet at du ikke har alvorlige matvareallergier, tror jeg du har reagert på Trimetoprim.
Det passer veldig godt i tid med det du har beskrevet. Alvorige allergiske reaksjoner kommer oftest innen en halv time etter kontakt med det man er allergisk over for.
Det betyr at du kan få en like alvorlig eller ennå mer alvorlig reaksjon neste gang du evt inntar dette medikamentet.
Heldigvis finnes det en rekke andre gode alternativer til behandling av uriveisinfeksjoner. Det eneste du skal gjøre er å oppgi at du ikke tåler Trimetoprim.
Husk at med disse forholdsregler er det ingen grunn til bekymring!

Allergi
Vennlig hilsen

Dr. Bente Kvenshagen


Sist besvarte spørsmål

Hei. Jeg er skikkelig plaget av neglsopp på ene foten. Alle tærne er rammet. Har prøvd lysbehandling og.div produkter fra apoteket uten at det har...
Hei! Eg har hatt veldig vondt i setet i snart eitt år. Det byrja på venstre side, ein nokså avgrensa smerte rundt sitteknuten, sidan har det...
Hei! :) Jeg har det siste året hatt slim (helt blankt) i avføringen. I starten tenkte jeg ikke så mye over det, men de siste 3 månedene synes jeg...
Tirsdag for en uke siden opplevde jeg at lillefinger, ringfinger og delvis langfinger dovnet bort (som om den sovnet). Det samme gjelder håndflaten...
Hei, Jeg var på et offentlg toalett i dag, og da jeg reiste meg fra dosetet merket jeg ar det var en dam med urin på venstre side av doringen. Jeg...
Hei, jeg fikk diagnosen pityriasis rosea av min lege etter at jeg utviklet et utslett på overkroppen som begynte med et ovalt merke, som er typisk...