Lommelegen tekst
Søk blant 45,064 spørsmål og svar.

Akutt bihulebetennelse

Akutt bihulebetennelse

Mandag 3. mai 2010

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei,

Saken er slik at jeg ble akutt syk for 7 dager siden dvs at jeg våknet med feber, helt tett nese, hodepine på den ene siden v/tinningen og over/ under øyet, vond hals, stikkninger i brystet samt tørr hoste. Ble bare dårligere, noe som førte til at jeg oppsøkte fastlege påfølgende dag. Crp var da på 66, så legen mente at dette skyldtes en bakterieinfeksjon. (nevnes at jeg har allergi mot bjørk og gress og har tidligere ofte vært plaget av bihulebetennelse). Legen ga meg Ery-max 250 mg 4 tbl daglig, i ti dager. Nå har jeg tatt denne i 6 dager og er fortsatt like tett i nesen med dundrene hodepine på den ene siden som nevt ovenfor samt at jeg har hoste. Skyller nesen med saltvann i tillegg til å bruke otrivin. Det som kommer ut av nesen er fortsatt grønt i blandet litt blod.

Når jeg har hatt bihulebennelse tidligere har det stort sett fungert med å holde sengen og skylle nese med saltvann osv. Imidlertid har jeg enten fått doxilin eller apocillin de gangene selvbehandling ikke har hjulpet, har da så og si blitt symptomfri etter 3 dager.

På bakgrunn av at jeg ikke har blitt noe bedre av Ery -max ringte jeg fastlege kontoret, og fikk senere tilbakemelding om at jeg skulle se an..

Burde jeg her avvente eller burde jeg få en annen type medisin? (nevnes at jeg har apocillin liggende i med. skapet som jeg har fått forskrevet tidligere).

Og har du noen gode råd ift forebygging mot bihulebetennelse?

På forhånd takk.

Mvh JeanetteRelevante sykdommer/medisiner: Bihulebetennelse/luftveisinfeksjon

Kvinne, 30 år

kvinne
30

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Du kan meget godt ha pådratt deg en akutt bihulebetennelse. Disse kommer stort sett ensidig, og kjevebihulen er vanligst rammet. Dette gir press mot tenner, øyet og kan gi smerter foran kinnet og mot neseryggen og neseroten. Forverring ved endring av leie, dvs fra stående til liggende stilling er vanlig. Dersom du nå har benyttet makrolider (erymax) i 10 dager er det nok grunn til å gå videre. De tidligere gangene du har hatt bihulebetennelse, har det nok vært mer snakk om trykkforskjeller mellom bihulen og atmosfæretrykket, nå er det muligens puss inne i bihulen som forårsaker trykket og smerten. Du bør få tatt en CT røntgen snarlig, samt bli henvist ØNH lege innen en dag eller to, slik at man kan få punktert bihulen og skylt den ren. Dette lindrer og reduserer faren for langvarige plager fra samme bihulesystem. Når det gjelder forebygging av akutte bihulebetennelser, er saltvannskyllinger uovertrufne, gjerne utført 3-4 ganger daglig. Lykke til!
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål
