18-åring med vondt midt under brystet

Hei jeg er en jente på 18 år som pleier å få veldig vondt midt under brystet. Det er ubehagelig og kan gjøre veldig vondt enkelte dager. Tror jeg ca har hatt det 1 år nå, men jeg tør ikke å gå til lege. Greier ikke helt å beskrive hvordan det er. Av og til stikker det og gjør vondt å puste, noen dager gjør det ikke vondt, sitter liksom rett der magen starter midt under ribbeinet, hvis du forstår. Hvis jeg presser der gjør det vondt, og jeg er ganske hard i magen der. Har dere noen ide om hva dette kan være?

kvinne
18
Hei.

Det at du er kun 18 år, sier oss ihvertfall at vi kan se bort fra muligheten for at det skyldes hjertesykdom. Det skulle vi jo ha tenkt på som en mulighet for et vesentlig eldre menneske, ihvertfall.

Da sitter vi igjen med følgende muligheter:
Det kan være muskelsmerter, det kan kjennes akkurat slik som du beskriver. Det skyldes ofte ubevisste spenninger m.v. Det er ofte musklene mellom ribbeina som er vonde. Dersom det er vondt å trykke på disse, er den nesten sikkert det er dette.

Men du sier at det er vondt "midt under brystet" og at det sitter "der magen starter". Med andre ord så er det ikke der ribbeina er, forstår jeg deg rett?

Da kan vi også tenke i retning av smerter fra magesekken, f.eks. pga magesyre, evt reflux, dvs at lukkeventilen mellom magesekk og spiserør ikke fungerer optimalt, slik at det kan komme litt syre eller mageinnhold opp i spiserøret. Dette er ufarlig, men kan være vondt og plagsomt. Det finnes gode medisiner mot slikt, så jeg ville lagt fra meg denne frykten for å gå til lege, som du sier at du har.

En annen årsak kan være luftsmerter, som også selvfølgelig er ufarlig.

Jeg kan som du forstår ikke si noe skråsikkert over nett og uten å undersøke deg.
Siden jeg nå kan berolige deg med at det ikke kan skyldes noe farlig, så blir du kanskje mindre redd for å gå til legen din for dette?
Det anbefaler jeg deg, for da kan du få endelig klarhet i hva dette skyldes, og om det f.eks. skulle ha med magesyre å gjøre og slikt, jfr ovenfor, så er det jo muligheten til å få gode medisiner mot dette, som gjør at du kan bli kvitt dette. Så unn deg nå en tur til legen din med dette, så er det all grunn til å tro at du kan slippe dette.

Det er forøvrig ingenting i veien for at du kan teste reseptfrie medisiner mot magesyre, før du går til legen.
Du kan f.eks kjøpe Pepcid eller reseptfri Zantac, evt Link, Balancid e.l. Dersom du tar dette når du kjenner ubehaget, og medisinen tar bort eller reduserer smerten, eller sagt med andre ord at medisinen virker, så har du bekreftet at det handler om syrerelaterte smerter.

Lykke til.

Dr. Brynjulf Barexstein allmennlege / sjefssvarlege
Lommelegen.no