Lommelegen tekst
Søk blant 45,067 spørsmål og svar.

Øresus og tubedysfunksjon

Øresus og tubedysfunksjon

Onsdag 23. april 2008

Spørsmål

Spørsmål: 

Hei,

Jeg skrev inn til lommelegen rundt månedsskifte januar/februar angående øresus etter bruk av mp3 spiller, og takker for et godt og grundig svar. Jeg fulgte rådet ditt og tok kontakt med spesialist etter det hadde godt noe tid (midten av februar). Øre-nese-hals legen konstaterte at jeg hadde veldig tette øretrompeter og mente jeg vil bli kvitt øresusen når dette hadde tørket opp. Tok også en hørselstest hos spesialisten og den viste god normal hørsel. Han mente også at mp3 spilleren bare var den utløsende faktoren for øresusen, og ikke var selve årsaken i form av støyskade. Fikk beskjed om at øresusen med ganske stor sikkerhet ville gå over etter noen uker. I ukene som fulgte hadde jeg ulike øresus lyder (susing, piping, ringing) som kunne variere i styrke og karakter fra dag til dag, men merket at jeg ble gradvis bedre over tid. I slutten av mars var øresus lydene nesten borte men så fikk jeg en ny forkjølelse i begynnelsen av april (sår hals, tett nese, nysing). Da var det akkurat som øresus lydene blusset opp igjen. Gikk til fastlegen i forrige uke og fikk rinexin for lindre tett nese/bihuler og bedre ventileringen mellom svelg og mellomøret.

I dag er øresusen mye bedre og av til synes jeg den er nesten er helt borte, men den kommer stadig tilbake nå og da. Er fortsatt jeg en del ”tett i hodet” som om trommehinnen vender innover. Mest på høyre øre som også er der øresusen er mest tydelig. føler ikke at rinexinen hjelper spesielt (brukt i en halv uke). Når jeg utligner trykket i mellomøret ved å blåse luft gjennom nesen med lukket munn og nese merker jeg tydelig forskjell på høyre og venstre øre. Det venstre øret kommer ganske kjapt og det smeller litt. På det høyre er det helt annerledes. Her må jeg blåse litt hardere og det føles litt ut som å blåse opp en ballong. Samtidig begynner ofte det høyre øye å renne (tårer). Øresusen blir enkelte ganger bedre når jeg gjør dette, andre ganger ikke. Det må også legges til at jeg alltid har hatt litt trange øretrompeter og det smeller mye ørene mine ved gjesping, gaping osv. Det er nå ca 3 måneder siden plagene først oppsto.

Spørsmål 1
Vil du si deg enig med legen som mente at trange øretrompeter er årsaken til ulydene? Jeg synes det er litt rart siden det var mp3 spilleren som i sin tid utløste plagene. kan det være en støyskade selv om jeg verken spilte veldig høyt eller er noen storbruker av mp3 spiller.

Spørsmål 2
Er det noe sikker måte å skille mellom øresus pga støyskade og øresus pga av trange øretrompeter?

Spørsmål 3
Er noe jeg kan gjøre for å få bedret funksjon i øretrompetene da jeg føler rinexin ikke hjelper spesielt?

Spørsmål 4
Hvorfor begynner det høyre øyet mitt ofte å renne tårer i det jeg utligner trykket?

Spørsmål 5
Jeg bruker snus. Kan det ha innvirkning på øretrompetens funksjon? Føler av og til at blir tettere etter at jeg brukt snus.

Spørsmål 6
Hvis jeg har vært ute byen kan jeg ha ganske intens øresus når jeg kommer hjem. Den avtar som regel etter hvert. Hva kan dette komme av?

Spørsmål 7
når vil øretrompetene bli bra igjen? er det vanlig at de er tette i så lang tid?

Mann, 27 år

mann
27

Spør en av våre erfarne leger og fagfolk


Svar fra legen
Hei! Takk for godt formulerte spørsmål, og jeg skal forsøke å besvare dem i tur og orden. 1. Jeg er enig i det legen din har sagt om at øretrompeten er den mest sannsynlige årsak til plagene. Larmskade gir ofte et svært karakteristisk mønster i høreprøven, og dersom dette ikke gjenfinnes i din høreprøve tror jeg vi kan se bort fra støyskade teorien. 2. Som nevn i svaret over så vil man kunne se støyskaden i mønsteret på høreprøven, og det foreligger da sannsynligvis andre årsaker til plagen. 3. Man bør forsøke å ligge med hodet høyt om natten, eller aller helst overkroppen noe høyere enn resten av kroppen. Dette senker trykket inne i mellomøret, og gjør det lettere for øretrompeten å fungere skikkelig. I tillegg bør man utføre Valsalvas manøver (utligne trykket) hyppig, 20 ganger om morgenen og 20 ganger om kvelden. Dersom man får øresting eller smerter i øret bør man likevel stoppe med dette. 4. Dette skjer fordi du også blåser luft opp i tårekanalen som går fra øyekroken ved nesen og ned til nesens hulrom. Når luften presses opp vil man ofte oppleve tåreflod. Av samme grunn kan enkelte som blør neseblod oppleve at det kommer blod opp i øyet. 5. Det er ingen kjent sammenheng mellom snus og øresus, men snus er jo et sentraltvirkende stimulerende middel, og det kan tenkes at man kan forsterke visse sanseinntrykk gjennom regelmessig snusbruk. 6. To ting kan forklare dette. Øret har en beskyttelsesmekanisme som inntrer når vi omgir oss med høy lyd over noen tid. Etter at vi har vært på konsert med høy musikk, vil det ta noen tid før denne mekanismen slås av og vi opplever dette som øresus som gradvis forsvinner. Den andr muligheteh er at vi har inntatt drikker som inneholder stoffer som kan være forbigående skadelig for hørselen, eksempelvis tonic (vanlig i gin & tonic f. eks) som inneholder kinin som kan gi en viss øresus noen tid etterpå. Man har da gjerne inntatt flere slike drikker. 7. Det finnes gode sjanser for at du blir bra, spesielt siden det ikke kan påvises noen tegn til langvarig undertrykk i øret ditt (normal trommehinne, normal hørsel). Det kan likevel ta noen tid. Det viktigste er å ikke overfokusere på det og forsøke å følge de råd gitt under punkt 3. Lykke til!
Vennlig hilsen

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege


Sist besvarte spørsmål
