Øresus og stillhet

Hei
Har vært plaget av tinnitus? ca et år, har ikke fått nedsatt hørsel, tatt MR av hode, får beskjed om at det har skjedd endring i hode men må ta ny MR om ca et år da det er for tidlig å si noe. Fikk som svar at det ikke var noe farlig. Det er veldig plagsomt til tider, selv om jeg prøver å ignorere det mest mulig. tærer på kreftene og humøret kjenner jeg. Det jeg lurer på er hva kan dette være? Sover ganske greit om natten men er veldig var på noen lyder, spesielt kveldstid når det stille rundt meg. Det må være noen måter å bli kvitt det på, hva anbefaler du at jeg gjør?

kvinne
47
Hei!
Dersom MR har antydet at det er noe, så er det rimelig greit å få vite hva. Svaret fra røntgenlegen går alltid til den legen som rekvirerte MR undersøkelsen, og du kan få svar derfra på hva denne "endringen" i hodet består av. Øresus i seg selv, er mer en oppfatning av lyd i selve lyttesenteret i hodet, og kan påvirkes av mange psykiske faktorer, ikke minst øker øresusen når man er stresset, og ellers når man har det stille omkring en. Lyttesenteret bør bli stimulert med andre lyder, slik at det "glemmer" å trene på å høre øresusen, men heller konsentrerer seg om å høre de andre lydene. Dette er i sær viktig når øresusen ikke har noen andre konkurrende lyder, som til natten når man går til ro. Mange har derfor svært god effekt av å ha på en annen, behagelig bakgrunnsstøy, som musikk, lydbok og lignende i slike situasjoner. Ofte merker man da at øresusen ikke lenger er så plagsom og "styrer" ikke livet til pasienten så mye som tidligere. Ellers kan man få tilbud om å lære mer om øresus og dens virkemåte ved å henvises til hørselssentral ved sykehus som driver med TRT (tinnitus retraining therapy). Lykke til videre!

Mads H. Moxness, øre-nese-halslege