SYMPTOM PÅ SEVERS: Hvis barnet går på tå for å avlaste hælen, kan man mistenke Severs sykdom, eller en annen tilstand i foten. Oppsøk lege.
Onsdag, 18 October, 2017 - 09:53
Klager barnet over vondt i hælen? Går barnet på tå for å unngå smerte? Dette kan være symptomer på severs sykdom.
SMERTER I HÆLEN: Vondt i hælen kan ha mange ulike årsaker, og kan oppstå både akutt eller bli en kronisk tilstand.
Onsdag, 18 October, 2017 - 09:53
Vondt i hælen kan komme plutselig eller utvikle seg kronisk. Årsaker til hælsmerter kan være ulike tilstander. Både voksne og barn rammes.
UFARLIG, MEN PLAGSOMT: En analfistel er ikke farlig, men oppleves som meget plagsomt. Menn har det hyppigere enn kvinner.
Tirsdag, 17 October, 2017 - 07:58
Årsaken til analfistel er nesten alltid en tidligere abscess. Rennende væske, svie og sårhet fra endetarmsåpningen er vanlige symptomer.
FORSINKET PUBERTET: Noen barn opplever at puberteten kommer senere enn hos andre barn.
Mandag, 16 October, 2017 - 08:59
Forsinket pubertet defineres som manglende vekst av testikler hos gutter (14,5 år) og manglende brystutvikling hos jenter (13,5 år).
MISBRUK AV AVFØRINGSMIDLER: Ofte ligger det en misforståelse bak om at disse midlene gjør deg slankere.
Fredag, 13 October, 2017 - 12:26
Å misbruke avføringsmidler for å gå ned i vekt fungerer svært dårlig. Og det er langt fra risikofritt.
SVIMMELHET VANLIG: Lavt blodsukker er ikke farlig, med mindre du får det i situasjoner hvor du må være vålen og klar - som ved bilkjøring.
Fredag, 13 October, 2017 - 08:35
Når blodsukkeret er under 3,5 mmol/l vil de fleste merke ubehag og få føling. Føling er svært vanlig ved diabetes type 1, og man skiller mellom lett, moderat til alvorlig føling.
SYMPTOMER PÅ TOURETTES:  Blunking, kasting på hodet, rynking med nesen er eksempler på enkle motoriske tics.
Torsdag, 12 October, 2017 - 08:04
Tourettes syndrom er en tilstand med tilbakevendende tics, som er ufrivillige bevegelser (motoriske tics), eller ufrivillige lyder (vokale tics), med en varighet på over ett år.
HVILKE VIRUS FORÅRSAKER FORKJØLELSE: Rhinovirus eller adenovirus er de vanligste årsakene, men det kan også være coronavirus, influensavirus eller RS virus.
Onsdag, 11 October, 2017 - 13:46
Forkjølelser rammer alle. Adeonvirus og rhinovirus er de to vanligste årsakene, men det finnes også andre forkjølelsevirus.
HENTE MEDISINER FOR ANDRE: Personen du skal hente ut medisiner til må samtykke. Fullmaktskjema er gyldig i 3 år dersom ikke noe annet spesifiseres på skjema.
Tirsdag, 10 October, 2017 - 11:47
Når du skal hente ut medisiner på resept for andre, må du ta med deg fullmakt og legitimasjonen til den som eier reseptene.
PLAGET MED MUNNTØRRHET? Det kan være lurt å ha et glass vann stående på nattbordet. Ved munntørrhet på natten bør man la vannet skylle godt rundt i munnen før det svelges slik at munnen holdes fuktig lengst mulig.
Mandag, 9 October, 2017 - 07:56
Tørr munn kan øke risikoen for hull i tennene og gi alvorlige tannskader. Bruk av medisiner er den viktigste årsaken til munntørrhet, men det kan også skyldes sykdom.
LIVMOR: Vanligvis tipper livmoren fremover mot urinblæren. Ved bakovervendt livmor vipper den bak mot endetarmen.
Fredag, 6 October, 2017 - 09:01
Det er ikke nødvendig å vite om du har bakovervendt livmor, men det kan føre til smerter ved samleie eller ved innsetting av spiral.
SKADE PÅ TOMMEL: Akutt smerte kan være tegn på brudd i tommel, forstuvning eller å ha fått tommel ut av ledd.
Torsdag, 5 October, 2017 - 07:51
Tommelen kan utsettes for mange ulike typer skader, og brudd forekommer hyppig. Å skille en forstuet tommet, fra en brukket tommel (lukket brudd) kan likevel være vanskelig.
VOKSESMERTER: Voksesmerter er trolig den aller vanligste årsaken til smerter i bena hos barnSymptomene varer i 30-60 minutter om gangen og starter typisk på natten.
Onsdag, 4 October, 2017 - 08:30
Voksesmerter er trolig den aller vanligste årsaken til smerter i bena hos barn, og gutter rammes hyppigere enn jenter.
LADA ELLER TREG DIABETES 1? Om LADA er en egen sykdom eller er en sent debuterende og langsomt utviklende form av diabetes type 1, er det ikke enighet om om enda.
Tirsdag, 3 October, 2017 - 07:36
LADA er en undertype av diabetes som også kalles diabetes 1,5. Sykdommen mistenkes hos slanke voksne pasienter som får diagnosen diabetes type 2, eller hos pasienter som responderer dårlig på behandling.
VANLIGST MED FAST TANNREGULERING:  Det er flest barn og unge som henvises til kjeveortoped. Det vanligste er fast tannregulering som blir limt på tennene, for å få tennene til å bevege seg til optimal posisjon.
Mandag, 2 October, 2017 - 09:59
Tannregulering for barn og ungdom er en behandling av bittavvik og tannstillingsfeil, som varer i cirka tre år.
SMERTEFULLE LEGGER: Åreforkalkning i beina skyldes at det ikke kommer nok blod til beina, som kan gi leggsmerter og gangvansker.
Fredag, 29 September, 2017 - 07:58
Claudicatio intermittens er en plagsom sykdom med anfallsvis smerter i leggmuskulaturen etter en viss ganglengde. Sykdommen skyldes overvekt, inaktivitet, stress, kosthold og røyking.
MANGE FÅR KREFT: I 2015 fikk 32 592 nordmenn en kreftdiagnose, og av disse var det 15 094 kvinner og 17 498 menn. Stadig flere overlever kreft, og i 2014 levde det 242 000 mennesker i Norge med kreft.
Torsdag, 28 September, 2017 - 10:58
Det finnes over 100 ulike krefttyper. Her kan du lese om symptomene og årsakene til de vanligste kreftformene.
STREKKSKADER: Den hyppigste årsaken til lyskesmerter hos aktive kvinner og menn skyldes mindre strekkskader i forbindelse med idrett og annen aktivitetmindre strekkskader i forbindelse med idrett og annen aktivitet.
Onsdag, 27 September, 2017 - 07:36
Lyskesmerter rammer ofte idrettsutøvere. Smertene kan ofte vedvare over lengre tid eller komme tilbake hvis ikke man gjør noe med årsaken.
RØD I ANSIKTET: Rødming varierer fra person til person, og vil være avhengig av faktorer som hudfarge, temperaturen i omgivelsene, synligheten av blodårene under huden, samt nivået av røde blodceller hos den enkelte.
Tirsdag, 26 September, 2017 - 08:31
Rødming er anfall med rødhet i ansiktet. Fenomenet er ufrivillig, og kan ikke kontrolleres. Årsaker til rødming deles inn i emosjonelle og ikke-emosjonelle årsaker.
HÅRSYKDOM MED FLEKKVIS HÅRTAP: Alopecia areata er en sykdom som gir flekkvis, eller fullstendig håravfall.
Tirsdag, 19 September, 2017 - 14:30
Sykdommen alopecia areata forårsaker flekkvis hårtap. Hos de fleste kommer håret tilbake.
TANNKJØTTBETENNELSE: Periodontitt kan til en viss grad forebygges med god tannpleie og jevnlige tannlegebesøk.
Mandag, 18 September, 2017 - 14:00
Tannkjøttsykdommen periodontitt kommer snikende og kan i verste fall medføre at man mister tenner.
ERYTHEMA MULTIFORME: Ved utslett får en del av flekkene får etter hvert ringer og ser ut som en blinkskive.
Mandag, 18 September, 2017 - 09:40
Erythema multiforme er et utslett som oppstår plutselig. Årsaken er ukjent, men en reaksjon fra kroppens immunforsvar kan tenkes.
GÅR IKKE EREKSJONEN TILBAKE: Vedvarende ereksjon er en tilstand som krever rask legehjelp. Varer ereksjonen for lenge kan det skade svamplegemet i penis.
Fredag, 15 September, 2017 - 13:51
Med priapisme menes langvarig smertefull ereksjon som ikke skyldes seksuell opphisselse. Det haster med behandling.
HAR DU FOR LITE MAGNESIUM I KROPPEN: Studier viser at mange mennesker har et for lavt inntak av magnesium.
Fredag, 15 September, 2017 - 10:06
Hvilke symptomer gir magnesiummangel, hvordan settes diagnosen, og når trenger man magnesiumtilskudd?
HJERTEBANK: Stresshormonet adrenalin kan påvirke hjertet ditt. Angst kan derfor utløse opplevelser som hjertebank, svetting og skjelving.
Onsdag, 13 September, 2017 - 09:06
Hjertebank er en følelse av at hjertet slår spesielt kraftig, raskt, langsomt eller uregelmessig. Årsaken kan ligge i hjertet, men andre årsaker er mer vanlig.
KRONISK SYKDOM? Varigheten definerer hvorvidt en sykdom er kronisk eller akutt.
Onsdag, 13 September, 2017 - 09:06
Kronisk betegner at en sykdom, tilstand eller et symptom er langvarig.
HAREJEGER: Jakter du på hare, bør du kjenne til harepest og hvordan du kan bli smittet - selv om risikoen ikke er overveiende høy, er det lurt å ta noen forholdsregler.
Fredag, 8 September, 2017 - 15:36
Småvilt-jegere bør kjenne til sykdommen. En jakthund kan slikke på jaktbyttet og deretter overføre harepestsmitte til eier.
KNE UTE AV LEDD: Bildet viser kneet til en 29 år gammel fotballspiller som fikk kneet ut av ledd etter en skade på fotballbanen.
Torsdag, 7 September, 2017 - 15:51
Å få kneet ut av ledd er veldig smertefullt, men som regel som regel glir kneskålen tilbake på plass av seg selv i løpet av kort tid.
BEHANDLING AV SKULDER UT AV LEDD: De første dagene etter at leddet er reponert, må det holdes i ro ved hjelp av et fatle.
Torsdag, 7 September, 2017 - 14:39
En skade eller et fall kan forårsake at skulderen går ut av ledd. Srerke smerter er symptomet.
HVORFOR SER JEG DOBBELT? Årsaken til dobbeltsyn skyldes vanligvis sykdom eller skade av øyemuskulatur.
Torsdag, 7 September, 2017 - 08:30
Dobbeltsyn kan skyldes sykdommer eller skader som rammer musklene i øyet eller nervene som gir signaler til øynemusklene.
OVERTRÅKK: Forstuet ankel gir typisk smerter i det området leddbånd har blitt skadet.
Tirsdag, 5 September, 2017 - 16:12
Ankelforstuing skyldes at du har tråkket over (vrikket ankelen), enten innover eller utover. Du kan også ha landet forkjært etter et hopp - med foten under deg.
HÅRSEKKBETENNELSE: Vanligvis er betennelsen overfladisk og utarter seg som røde nupper eller kviser i tilknytning til et kroppshår.
Tirsdag, 5 September, 2017 - 08:28
Når det er infeksjon i en eller flere hårsekker, kalles det for follikulitt. Det er svært vanlig og ser ofte ut som røde nupper eller kviser.
VEGGEDYR-BITT: Slik kan det se ut etter å ha blitt angrepet av veggedyr. Ofte vil bittene klø.
Fredag, 1 September, 2017 - 09:22
Veggedyr er blodsugere som spres med menneske og bagasje. Parasitten har økt i Norge og er en stor plage for dem som blir bitt, både fysisk og psykisk.
RISIKO FOR ANALKREFT: Kvinner har generelt høyere risiko for analkreft enn menn, og de vanligste symptomene er blødning, kløe og smerter.
Torsdag, 31 August, 2017 - 09:16
Kreft i analkanalen er en sjelden sykdom med symptomer som lett forveksles med hemoroider. Den skyldes oftest HPV og den viktigste behandlingen er strålebehandling.
LUSETID: Høsten er den store lusesesongen
Onsdag, 30 August, 2017 - 07:17
Sjekk barna for hodelus nå!
BÆRPLUKKERSYKE: Sykdommen opptrer vanligvis om sensommeren og høsten, og rammer nesten bare voksne.
Mandag, 28 August, 2017 - 08:17
Bærplukkersyken er sjelden og smitter vanligvis fra myggstikk. Infeksjonen gir milde symptomer som leddsmerter, utslett og feber.
VONDT I SKULDEREN: Årsaken kan ligge i sener, leddbånd eller stamme fra et helt annet organ i kroppen.
Fredag, 25 August, 2017 - 08:49
Det finnes mange årsaker til skuldersmerter og skulderplager. Årsaken kan være en skade, overbelastning eller en sykdom. Les mer om de vanligste årsaker til smerter og vondt i skulderen.
SENEBETENNELSE I SKULDER: Smerter i skulder kan være tegn på en betennelse.
Onsdag, 23 August, 2017 - 13:34
Senebetennelse i skulder kan gi smerter i skulder og armen. Skuldersmertene blir gjerne verre ved bevegelse og det kan være vondt å løfte armen.
GENOTYPING: Testen kan avsløre om du er en
Onsdag, 23 August, 2017 - 13:05
Hvilke metoder finnes for å kunne gi individuell tilpasset medikamentell behandling? Genotyping kan gi svaret.
RESISTENTE BAKTERIER: MRSA er gule stafylokokker som har blitt resistente mot en antibiotikatype
Tirsdag, 22 August, 2017 - 13:18
Hva er MRSA, hvordan smitter det og hvilke symptomer gir det? Her finner du svarene.
BEKJEMPER BAKTERIEINFEKSJONER: Antibiotika er en viktig medisin mot bekjempelse av sykdommer forårsaket av bakterier.
Tirsdag, 22 August, 2017 - 08:49
Antibiotika brukes til å behandle infeksjoner forårsaket av bakterier, sopp og protozoer.
ANTIBIOTIKA OG RESISTENS: Bakterier som er resistente mot antibiotika er et alvorlig og økende problem i hele verden
Tirsdag, 22 August, 2017 - 08:49
Stadig flere bakterier utvikler motstand (resistens) mot stadig flere typer antibiotika. Derfor bør vi bare bruke antibiotika når det er helt nødvendig.
FORDELER VED Å SLUTTE: Slutter du å snuse kan du glede deg over redusert helserisiko for flere sykdommer, bedre økonomi og frihet.
Mandag, 21 August, 2017 - 08:26
Det er mange helsegevinster ved å slutte å snuse, men også andre fordeler som vil påvirke hverdagen din.
CYTOMEGALOVIRUS: Legen kan teste deg for antistoffer som cytomegalovirus aktiverer, men det har sjeldent noe hensikt ved primærinfeksjon.
Fredag, 18 August, 2017 - 14:45
Cytomegalovirus er et svært vanlig virus. Infeksjonen kan gi feber, men ofte gir det ingen symptomer.
OBSERVASJON AV ALLMENNTILSTAND: Det er viktig at leger observerer tegn på nedsatt allmenntilstand.
Fredag, 18 August, 2017 - 13:18
Allmenntilstand er et ord som ofte brukes når man skal betegne generell helsetilstand. Dårlig allmenntilstand kan være et symptom på sykdom.
FORGIFTNING: Både stoffer fra naturen som giftig sopp, vaskemidler og legemidler kan gi alvorlig forgiftning ved inntak.
Torsdag, 17 August, 2017 - 12:18
Forgiftning vil si at et stoff kommer inn i kroppen og gjør skade. Barn er spesielt utsatt.
FORGIFTNINGER: Rengjøringsmidler kan være etsende og farlig å innta. Små barn er utsatt.
Torsdag, 17 August, 2017 - 12:18
Rask førstehjelp kan forebygge alvorlige symptomer.
SMERTEFULL BUKHINNEBETENNELSE: Enhver bevegelse og trykk på en betent bukhinne er svært vondt.
Onsdag, 16 August, 2017 - 11:59
Bukhinnebetennelse er en alvorlig tilstand. Symptomene er kraftige smerter .
DEN FEMTE BARNESYKDOMMEN: Sommerfugllignende utslett i ansiktet og lite eller ingen feber. Det er sannsynligvis den femte barnesykdommen.
Onsdag, 16 August, 2017 - 09:13
Den femte barnesykdom har milde symptomer med utslett, og sjeldent feber. Gravide bør ikke utsettes for smitte.
HOVENT ØYE: Ung kvinne med hovent øye forårsaket av allergi.
Tirsdag, 15 August, 2017 - 12:48
Hevelse rundt øynene kan skyldes ulike tilstander og sykdommer. Hovne øyne kan også være tegn på gråt eller søvnmangel.