Vannhode

Hver dag lages det ca. en halv liter hjernevæske. Hvis væsken hindres på en eller annen måte, kan det hope seg opp. Hos små barn er ikke hodeskallen vokst helt sammen, og hodet kan da bli kjempestort.
Oppdatert dato: Lørdag 1. januar 2000

Medisinsk betegnese: Hydrocephalus.


Hjernevæske
Hulrommene i hjernen lager hele tiden hjernevæske. Hjernevæsken flyter rundt hjernen, og ned langs ryggmargen. Oppe på toppen av hjernen, blir hjernevæsken sugd opp av små blodårer. På den måten forsvinner hjernevæsken inn i blodet og blander seg med det. Noe av hjernevæsken forsvinner inn i blodårer langs ryggraden.

Hjernevæsken beskytter hjernen og ryggmargen mot slag og støt. Hjernen flyter i hjernevæsken og presses derfor ikke mot hjerneskallen av sin egen tyngde. Hver dag lages det rundt en halv liter med hjernevæske. Det er stor trafikk med hjernevæske som lages, væske som flyter rundt i systemet og væske som tas opp av blodårene.

Hva er vannhode?
Vannhode oppstår når hulrommene i hjernen fylles med for mye hjernevæske. Det skyldes enten at væsken ikke flyter fritt mellom hulrommene på grunn av en hindring, eller at den ikke suges opp som den skal.

Det kan skyldes hjernesvulst, arr etter blødning eller hjernhinnebetennelse, eller en medfødt feil. Dette kan oppstå både hos barn og voksne.

Når vi blir født, er ikke hodeskallen grodd sammen. Det tar omtrent halvannet år før den er helt sammengrodd. Hvis trykket i hodet stiger hos et barn der hodeskallen ikke er grodd helt sammen, vil hodet utvide seg. Med tiden kan det bli kjempestort. Hos voksne kan ikke hodet utvide seg, så hvis hjernevæsken ikke flyter fritt eller ikke tømmes i de små blodårene øverst, vil trykket i hulrommene presse på hjernen.

Hvis trykket øker raskt, vil man få vondt i hodet, bli kvalm og etter en stund blir man bevisstløs.

Hvis trykket øker langsomt, blir man glemsk og utenfor, slik som senile mennesker blir. Man kan også bli ustø og miste kontrollen over tissingen. Trykket i hjernen presser på kontrollsenteret for tissing.

Behandling
Vannhode må opereres, ellers blir hjernen ødelagt av trykket. Man opererer inn et tynt rør som går fra hulrommet i hjernen ned til hjertet eller magen. Den hjernevæsken som er til overs renner gjennom røret og ut i blodet i hjertet, eller ned i bukhulen. Pasienten må ha røret i kroppen resten av livet. Med jevne mellomrom kontrollerer legen at røret fungerer som det skal.

Hvis små barn med vannhodet får behandling i tide, slutter hodet å vokse unormalt. Hvordan det går videre, både med voksne og barn med vannhode, er avhengig av årsaken til vannhode.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.