UTSLETT I HUDEN: Utslett kan ha svært forskjellig utseende. Småprikket, flekker, avgrenset eller sammenflytende. Legene kan ut fra utseende si noe om årsaken.
UTSLETT I HUDEN: Utslett kan ha svært forskjellig utseende. Småprikket, flekker, avgrenset eller sammenflytende. Legene kan ut fra utseende si noe om årsaken. NTB Scanpix/Shutterstock

Utslett - hva kan årsaken være?

Se bilder av ulike utslett hos både barn og voksne. Mange påvirkninger og sykdommer kan gi utslett i ansikt, på hender eller kroppen.
Oppdatert dato: Mandag 27. November 2017

Mange sykdommer og påvirkninger kan gi utslett. Noen ganger kan det være enkelt å avgjøre hva utslettet skyldes, andre ganger vanskelig.

Denne artikkel prøver å gi en oversikt over årsaker som kan være bakenforliggende et utslett. Listene nedenfor er ikke nødvendigvis uttømmende. 

Mulige årsaker til utslett kan være:

De «klassiske» barnesykdommer

Både barn og voksne kan rammes av barnesykdommer. Noen av barnesykdommene gir klassiske utslett. Klikk på lenkene for å se bilder av de  forskjellige utslett.

 • Røde hunder: Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, overkroppen, armene og beina i løpet av et par dager.
 • MeslingerUtslettet på kroppen er først småflekket og blekt rødt, senere blir det mer utflytende og brer seg ut over større områder med litt mørkere farge. 
 • VannkopperVannkoppene ser ut som små blærer eller små «gryn» med klart innhold, som kan komme over hele kroppen, men også steder som slimhinner og i munn.
 • Tredagersfeber (den fjerde barnesykdommen): Utslettet kommer etter to dager med lett feber, og består av små blek-røde flekker på overkroppen, i ansiktet og på armer og bein. Utslettet er svakt og ikke vesentlig hevet i forhold til huden rundt, og gir ikke blemmer. Klør ikke.
 • Den femte barnesykdommen Utslettet starter med kraftig rødme i kinnene i ansiktet. Etter ytterligere et par dager utvikler det seg et utslett på armene, beina og overkroppen. Utslettet består av prikker som er lyst røde, sammenflytende og med varierende form.
 • Skarlagensfeber: Først blir tunga rød med store prikker, ofte med et hvitt belegg i midten. Tunga kan minne om et jordbær. Etter 1/2-2 dager begynner så utslettet, vanligvis som et diffust rødt og finprikket utslett på halsen, bak ørene, og i ansiktet -unntatt rundt munnen, under armene, framsiden av albuene, i lysken og deretter resten av kroppen. 

Vanlige utslett hos spedbarn


Andre infeksjonssykdommer som kan gi utslett:

Klikk på lenkene for bilder av utslettene.

 • Brennkopper
 • Herpes simplex
 • Herpes zoster (helvetesild)
 • Rosen (Erysipelas)
 • Soppinfeksjoner: Vanligst er candidainfeksjoner kan komme i bleieområdet hos bleiebarn, eller i underlivet til voksne.
 • Virussykdommer. Mange uskyldige virussykdommer kan også føre til utslett.

 

PSORIASIS: Plakkpsoriasis begynner ofte med små flekker som gradvis vokser i størrelse og får en sølvhvit, skjellende overflate.
PSORIASIS: Plakkpsoriasis begynner ofte med små flekker som gradvis vokser i størrelse og får en sølvhvit, skjellende overflate. NTB Scanpix / Science Photo Library

Utslett i underlivet?
Det er mange årsaker til utslett, kløe og svie i underlivet. Her er noen artikler som kanskje hjelper deg å finne årsaken.
 
Hos barn:
 
Hos voksne:
 

 

SMÅ HUDBLØDNINGER: Små hudblødninger som ikke forsvinner når du trykker et glass over, er et alvorlig varselsignal på hjernehinnebetennelse. Kontakt lege straks.
SMÅ HUDBLØDNINGER: Små hudblødninger som ikke forsvinner når du trykker et glass over, er et alvorlig varselsignal på hjernehinnebetennelse. Kontakt lege straks. NTB Scanpix/Shutterstock

Alvorlige infeksjoner

Alvorlige infeksjoner som for eksempel meningokokksykdom kan gi hudblødninger som kan se ut som utslett.

Et annet eksempel for en alvorlig infeksjon som kan se ut som et utslett er blodforgiftning


 
Utslett med eller uten kløe?
Årsaker til kløende hud kan være tørr hud.  Tørr hud skyldes ofte alder eller faktorer som langvarig bruk av aircondition, tørr luft på grunn av fyring om vinteren, og at man vasker seg, dusjer eller bader for mye.

Andre årsaker til at hunden klør er hudsykdommer og utslett. Mange hudsykdommer fører til kløe, inkludert eksem (dermatitt), psoriasis, skabb, lus, vannkopper og elveblest. Kløen påvirker vanligvis bestemte områder og er ledsaget av andre symptomer som rød, irritert hud eller nupper og blemmer. Allergiske reaksjoner og elveblest er også utslett som klør.

 

Hudsykdommer som kan føre til utslett eller andre hudforandringer:

 • Eksemer: Et akutt eksem kjennetegnes ved rødhet, hevelse, væsking og kløe. Ved kronisk eksem er huden ofte tørr, tykk og skjellende. 
 • Kviser: Kviser kan gi hudormer, knuter og pustler. 
 • Psoriasis: Psoriasis fremstår som regel med avgrensede, røde plakk i huden, vanligvis dekket av hvite eller sølvfargede skjell. 

LES OGSÅ: Atopisk eksem

PITYRIASIS ROSEA: Først får man en lyserødt, myntstor flekk (primærmedaljong) som på bildet her. Deretter sprer utslettet seg til flere mindre flekker.
PITYRIASIS ROSEA: Først får man en lyserødt, myntstor flekk (primærmedaljong) som på bildet her. Deretter sprer utslettet seg til flere mindre flekker. By Marekzerzan via Wikimedia Commons

 

 • Pityriasis rosea: Pityriasis rosea gir som regel først et lyserødt, myntstor flekk («primærmedaljong») og 5 – 10 dager senere et utslett med mange små ovale flekker i «juletremønster» på overkroppen.  
 • Lichen planusLichen planus fører til intens kløe og gir et utslett som består av tallrike, små, avflatede, kantete, rødfiolette knuter som oppstår hyppigst rundt håndleddene og anklene.
 • Rosaceakan minne litt om kviser og kan gi rødme, knuter og pustler i pannen, på nesen, i kinnene og på haka, men ingen hudormer. Som regel er området rundt munnen og rundt øyne frie for utslett. 
 • ElveblestElveblest gir som regel kløe og vabler. Det dreier seg som regel om en akutt tilstand der lege/legevakt bør kontaktes straks. 

 

SER UT SOM BLINKSKIVER: Erythema multiforme fremstår ofte med røde flekker på håndflatene, fotsålene, leggene, underarmene og ansiktet.
SER UT SOM BLINKSKIVER: Erythema multiforme fremstår ofte med røde flekker på håndflatene, fotsålene, leggene, underarmene og ansiktet. NTB Scanpix/Shutterstock

 

 • Erythema multiformeErythema multiforme fremstår ofte med røde flekker på håndflatene, fotsålene, leggene, underarmene og ansiktet. Noen av flekkene får ringer og ser ut som en blinkskive. 
 • Erythema nodosum (knuterosen)Knuterosen gir ofte smertefulle, blårøde knuter på legger, knær og underarmer. Det er vanlig å få feber og leddsmerter samtidig. Pasienten føler seg syke. 

 

ELVEBLEST: Bilder av elveblest viser rødflammete, vablete utslett. Elveblest er et sterkt kløende utslett.
ELVEBLEST: Bilder av elveblest viser rødflammete, vablete utslett. Elveblest er et sterkt kløende utslett. NTB Scanpix/Shutterstock

Lurer du på noe?
Spør en av våre leger.
Hudsykdommer
Kjetil Guldbakke

Allergiske reaksjoner

Allergiske reaksjoner av alle typer kan føre til utslett. Allergiske reaksjoner kan oppstå blant annet mot legemidler, sollys (alene eller i kombinasjon med at man tar medisiner), vaskemiddel, parfyme, klær med mer. 

Elveblest er en form for en akutt allergisk reaksjon. Ved mistanke om allergisk reaksjon bør lege/legevakt kontaktes straks. 

Parasitter: Lus, skabb og insektstikk kan gi utslett. 

Husk alltid at det å lese en artikkel aldri erstatter et legebesøk.

Denne saken ble i sin helhet oppdatert 24.11.2017 av lege, Rieger. Kilder ved oppdatering: lommelegen.no, lvh.no. Opprinnelig skrevet av Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, 28. juli 2005.