Tørre kjertler og leddsmerter - en kvinnesykdom?

Navnet på sykdommen sier lite om hvordan den arter seg. Fordi sykdommen tidligere var lite kjent har mange slitt med Sjøgrens Syndrom lenge før diagnosen blir stilt. Nå er det stadig mer hjelp å få for denne sykdommen som primært rammer kvinner.
Oppdatert dato: Lørdag 1. januar 2000

Autoimmune sykdommer kan angripe alle organsystemer, vi har i serien om disse spesielle sykdommene sett hvordan leddgikt angriper leddene og cøliaki gir problemer med fordøyelsen.
I dagens artikkel er det kjertlene som er angrepsmålet for immunforsvaret.

Hvor viktig er kjertlene?
Tenk deg at du plutselig begynner å få lite tårevæske og lite spytt. Tørre øyne og tørr munn er en alvorlig plage og pasienter med Sjøgrens Syndrom kan også oppleve at huden blir tørr, det produseres lite svette, skjeden kan være tørr. De fleste holder ut en forbigående tørrhet i øyne eller munn, pasientene med Sjøgren har en kronisk tilstand med slik tørrhet.

Hvorfor?
Som ved mange autoimmune lidelser vet vi ikke hva som er den direkte årsaken til at Sjøgren utvikler seg. Vi vet at immunforsvaret angriper kjertlene i kroppen og fører til redusert utskillelse av for eksempel spytt og tårevæske. En arvelig faktor spiller også inn ettersom det også ved denne sykdommen kan påvises spesielle vevstyper hos dem som rammes. Trolig kan et virus være utløsende årsak hos disponerte personer, og viruset som utløser kyssesyke har vært foreslått som en utløsende faktor.

Noen tall
I aldersgruppen 52 til 72 år kan sykdommen påvises hos nesten 3 % av befolkningen, som er et høyt tall. I befolkningen generelt påvises den hos omtrent 1 %. 90 % av disse er kvinner. Den gjennomsnittlige alderen ved sykdomsdebut er 42 år, men 15 % har plager allerede fra begynnelsen av 30-årene. Som beskrevet i artikkelen om cøliaki kan det gå lang tid mellom de første symptomene og at diagnosen blir stilt; noen har påvist et gjennomsnittstall på 11 år!

2 typer
Sykdommen er oppkalt etter en svensk øyelege kalt Henrik Sjøgren, og vi skiller mellom 2 typer:

- primær Sjøgren: Ingen annen revmatisk syndrom
- sekundær Sjøgren: som følgetilstand til leddgikt, lupus eller myositt.

De 4 typiske symptomene ved Sjøgren er:

-leddsmerter
-tretthet
-tørr munn
-tørre øyne

De 2 siste symptomene er alltid tilstede ved Sjøgren. I tillegg kan pasientene være plaget med gjentatte bronkitter og luftveisinfeksjoner, fordøyelsesplager, diaré, stoffskifteforstyrrelser og nyreproblemer. Ofte har disse pasientene høye tannlegeregninger, fordi en tørr munn fører til dårlig tannhelse.

Slik stilles diagnosen
Det viktigste når en pasient med uoppdaget Sjøgren kommer til legen, er at legen tenker på muligheten for Sjøgrens Syndrom. En pasient med kløende, røde øyne, hovne spyttkjertler, en tørr og sprukken tunge, og som subjektivt kjenner at det er tørt i øyne og munn kan være en typisk Sjøgrenpasient. Legen vil ta en del blodprøver etter at han har undersøkt pasienten kroppslig. Det finnes ingen blodprøve som alltid slår ut ved Sjøgren, men noen prøver er rimelig spesifikke for Sjøgren, og hvis disse er positive er diagnosen ganske sikker. Tåreproduksjonen kan måles på en enkel og smertefri måte (et trekkpapir som henges i nedre øyelokk) og noen ganger er det aktuelt å ta en vevsprøve fra leppe eller spyttkjertel.

Behandling?
Foreløpig eksisterer ingen helbredelse for Sjøgren. Imidlertid avtar plagene hos mange med årene. Rundt 5% av pasientene kan utvikle en type lymfekreft.

Behandlingen består av medisiner, men du kan også gjøre en del selv for å lette på symptomene. Kunstige øyedråper, munnspray og krem/salve til skjeden har vært vanlig behandling i mange år. Leddplager kan behandles som på samme måte som ved leddgikt, med betennelsesdempende medisiner og noen ganger kortison.

De siste årene har det vært forsøkt medisiner som stimulerer spytt- og tåresekresjonen, med godt hell. Dette vil være en fornuftig måte å behandle alle kroppens kjertler på, med tabletter som man tar til faste tider.

Praktiske råd
Apoteket og legen din vil hjelpe deg med å finne et egnet tårevæske eller de ovennevnte medisiner for stimulering av spyttsekresjon.

En god fuktighetskrem er det fornuftig å bruke, luftfuktere i hjemmet eller på kontoret kan hjelpe på plagene.

Unngå trekk fra klimaanlegg, varmeovner eller radiatorer.

Munnskyllevæsker og spray kan være bra for tannhelsen.

Det finnes spesielle fuktighetsbevarende kremer for skjeden, dessuten nesespray hvis neseslimhinnen er tørr.

Drikk mye væske i løpet av dagen, sukkerfri tyggegummi og sure sukkertøy stimulerer spyttsekresjonen. Unngå mat som nøtter, sjokolade, sterke oster, tomater. Koffein- og alkoholholdige drikkevarer kan også forsterke tørrheten.

Puss tennene med fluorholdig tannkrem etter måltidene, og ha regelmessig kontakt med tannlegen din.

Røyking er spesielt uheldig for pasienter med Sjøgrens Syndrom.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.