Symptomer på brystkreft

Det vanligste første symptomet på brystkreft er en kul i brystet.
Oppdatert dato: Mandag 31. juli 2006

Kul i brystet
Det vanligste første symptomet på brystkreft er en kul i brystet. Nå er det likevel viktig å være klar over at de aller fleste kuler som man kan kjenne i brystet, er helt ufarlige. Du kan lese mer om disse tilstandene under "Andre kuler i brystet". Allikevel skal ALLE NYOPPSTÅTTE KULER UNDERSØKES! Få rask time hos legen din (det får du dersom du forteller hva det gjelder). Legen vil undersøke deg, og dersom hun synes det er nødvendig, bestille rask time til mammografi til deg. Det gjøres som regel "trippeldiagnostikk": I tillegg til å kjenne på kulen gjøres radiologiske undersøkelser (mammografi, ultralyd av kulen) og punksjon med undersøkelse av cellene i kulen.


Smerter i brystet
Brystkreft kjennetegnes sjelden av smerter. Smerter eller følelse av spreng i brystene rett før menstruasjon er vanlig og sjelden et tegn på brystkreft.

Væsking fra brystvorten
Væsking fra brystvortene er oftere et tegn på en godartet tilstand enn på brystkreft. Væsken kan være klar eller gul, melkeaktig, brun, gulgrønn eller tydelig blodtilblandet. Noen medikamenter kan også forårsake væsking fra brystvortene.

Det er ganske vanlig at middelaldrende kvinner har litt væsking fra brystvortene. Denne kan ha flere farger og konsistenser, og er som regel ufarlig. Men i noen få tilfeller kan væskingen skyldes en ondartet svulst. Derfor bør det gjøres en skikkelig undersøkelse hos legen for å utelukke dette.

Væske fra brystet på grunn av en ondartet svulst er nesten alltid blodtilblandet. Dersom det blir påvist blod, skal det alltid gjøres full trippeldiagnostikk (se dette under "andre undersøkelser"). Selv ved blodig sekresjon er det bare i rundt 5 % av tilfellene at man finner at dette skyldes en ondartet tilstand.

Under amming, særlig i starten, er det ikke uvanlig med striper av blod i melken. Dette er ufarlig og trenger ingen spesiell undersøkelse.

Forandringer i brystets fasong eller i huden
Ved brystkreft hender det at brystet endrer kontur, eller at det oppstår søkk i huden. Dette oppdages best ved å se seg i speilet med armene hevet over hodet.

Brystkreft kan også forårsake appelsinskallaktig hudoverflate (dimpling på fagspråket), at brystvorten plutselig trekkes inn eller peker i en annen retning. Medfødt inndratt brystvorte er derimot helt normalt!

Sår på huden på brystet som ikke vil gro, eller eksemforandringer på eller rundt brystvorten, skal alltid undersøkes av lege.


Oppdatert av: Cecilie Arentz-Hansen, lege


Kilde:
- Kåresen R, Wist E (red.). Kreftsykdommer - en basisbok for helsepersonell. Kap 2.10 Svulster i mammae. Gyldendal Akademisk, 2005.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.