Struma

Struma betyr rett og slett at skjoldbruskkjertelen er for stor.
Oppdatert dato: Søndag 29. januar 2006

Årsaker til struma  • Både Graves sykdom (som fører til hypertyreose - for mye tyroksin) og Hashimotos sykdom (som fører til hypotyreose - for lite tyroksin) er vanlige årsaker til struma.

  • I land hvor det er lite jod i mat og drikke, fører jodmangel til struma hos noen av innbyggerne. I Norge får vi nok jod blant annet fordi det er jod i kufôr. Melk og mat laget av melk inneholder derfor jod. Det finnes også jod i saltvannsfisk, skalldyr og salt som er tilsatt jod. Skjoldkjertelen trenger jod for å kunne lage tyroksin. Klarer ikke kjertelen å lage nok tyroksin, prøver den å bli mer effektiv ved å vokse. For lite jod fører til for lite tyroksin, som fører til større skjoldbruskkjertel.

  • Noen får virusinfeksjon i skjoldbruskkjertelen. Det kan gjøre skjoldbruskkjertelen øm og og litt større, for en periode.

  • Noen kvinner får struma like etter at de har født. Hos noen begynner forsvarscellene å lage motstoffer (antistoffer) som virker på skjoldkjertelen, slik at den enten lager for mye eller for lite tyroksin. Ofte er det slik at det først blir litt mye tyroksin, deretter litt for lite, og så blir det normalt av seg selv. Hvis kvinnen har tegn på for lite tyroksin (hypotyreose), kan hun ta tyroksin-tabletter for en periode. Noen får vedvarende hypotyreose og må fortsette med tyroksin.

  • Både godartede og ondartede svulster i skjoldkjertelen kan føre til struma.

  • En vanlig form for struma kalles simpelt struma. Simpel i denne sammenhengen betyr ganske enkelt, ikke innviklet. Årsaken er ukjent. Skjoldkjertelen vokser langsomt og blir stor i løpet av mange, mange år. Men kjertelen fortsetter å lage så mye tyroksin som den skal, og et slikt struma trenger ingen behandling hvis det ikke klemmer på halsen.

Tegn på struma
En forstørret skjoldkjertel (struma) synes som en klump foran på halsen. Klumpen kan være jevn eller ujevn, og overflaten kan kjennes knudrete eller glatt. Noen med stor struma merker at det klemmer rundt halsen eller at det er vanskelig å svelge.

Behandling
Hvis du merker at skjoldkjertelen vokser, bør du gå til legen for å videre diagnostikk og eventuell behandling. Behandlingen retter seg etter årsaken.


Dreier det seg om et "simpelt struma" der stoffskiftet er normalt og det ligger ingen sykdom til grunn, kan man som regel se tilstanden an. Strumaet kontrolleres hos legen hvert eller hvert annet år, samtidig som stoffskiftehormonene i blodet måles. Vokser skjoldkjertelen så mye at den klemmer på blodårer og luftrøret, kan det være aktuelt med behandling som skal redusere kjertelens størrelse. Behandling med radioaktivt jod er en behandlingsmetode. Noen ganger er operasjon det beste alternativet, der deler av kjertelen fjernes kirurgisk.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.