Senebetennelse

Medisinske betegnelser: tendinitt (senebetennelse) og tendovaginitt (seneskjedebetennelse).
Oppdatert dato: Onsdag 25. mai 2005

Årsaker
Senebetennelse kan oppstå som følge av langvarig, ensidig eller uvant muskelarbeid. En annen årsak kan være at sko eller støvler trykker mot en sene. Personer med leddgikt har spesielt lett for å få sene- og seneskjedebetennelser.

Sykdomstegn
Smerter, særlig når den betente senen beveges. Det kan bli hovent rundt senen og senefestet. Noen ganger "knirker" det hvis du trykker på det hovne området. Det føles nesten som å trykke på en pose potetmel. De vanligste stedene å få senebetennelse er i fingrene, i håndleddene, i albuene, i skuldrene, på baksiden av knærne og i achillessenene.

Behandling
Leddet med den betente senen bør holdes i ro de første dagene. Forsøk å finne ut hva som har vært årsaken til senebetennelsen. Da kan du kanskje unngå nye senebetennelser i framtiden.

Har du fått vondt av å bruke musen til datamaskinen, bør du trene på å styre den med den andre hånden. Får du vondt av spesielle sko, bør du unngå dem. Løping på asfalt utløser før eller senere problemer fra ledd, muskler og sener og bør varieres med løping på mykere og ujevnt underlag (selv om du ikke har fått senebetennelse ennå). Å bære tunge handleposer er en annen vanlig årsak til senebetennelse. Del opp belastningene (eller bruk ryggsekk).

Medisiner
Hvis senebetennelsen vedvarer, kan du søke råd hos lege. Behandlingen kan bestå i avlastning, betennelsesdempende medisiner (for eksempel naproxen), glukokortikoidsprøyte eller lokalbedøvelse rundt senen. Betennelsesdempende medisiner må du vanligvis ta regelmessig i 5 - 10 dager.

Kortisonsprøyte
Glukokortikoidsprøyte og lokalbedøvelse kan settes en eller flere ganger, men det bør gå omtrent en uke mellom hver gang. Det settes vanligvis ikke mer enn 3 sprøyter, på grunn av glukokortikoidets bivirkninger.


Opptrening
Den betente senen må trenes langsomt opp. Ved langvarige senebetennelser anbefales aktive øvelser som kan læres av en fysioterapeut.

Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.