Røde hunder

Røde hunder er en infeksjon forårsaket av rubellavirus. Sykdommen er sjelden i Norge fordi de fleste blir vaksinert.
Oppdatert dato: Onsdag 14. januar 2009

Medisinsk betegnelse: rubella

I det norske vaksinasjonsprogrammet gis vaksine mot røde hunder ved 15-månedersalder og i sjette klasse.

Tiden fra smitte til symptomene bryter ut (inkubasjonstiden) er vanligvis mellom 16 og 18 dager. Sykdommen er smittsom fra fem dager før til fem dager etter at utslettet blir synlig.

Det er som regel barn som får røde hunder, men voksne kan også smittes. Bare den som ikke er vaksinert kan få sykdommen. Det er viktig å være klar over at sykdommen kan gi fosterskade dersom en gravid kvinne blir smittet i løpet av svangerskapets første tre til fem måneder. Resultatet kan bli abort, medfødt hjertefeil, døvhet, svaksynthet eller psykisk funksjonshemning hos barnet. Faren for fosterskade er årsaken til at det vaksineres mot røde hunder.

Sykdomstegn
Sykdommen begynner vanligvis med lett feber og forkjølelse. Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, brystkassa, armene og beina i løpet av et par dager. Prikkene avblekes hvis du trykker på dem med et glass. Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom til syne først, blekere. Lymfeknutene i nakken og bak ørene blir store, og. Noen får øyekatarr.

Behandling

 • Kontakt lege ved mistanke om røde hunder
  Det er viktig å stille korrekt diagnose ved mistanke om sykdommen. Mistanke om at noen har blitt syke gjelder uvaksinerte personer som for eksempel har vært sammen med barn fra utlandet som er eller har blitt syke av røde hunder. Diagnosen stilles ved å finne utvikling av ferske antistoffer i to blodprøver med to-tre ukers mellomrom. Legen som får mistanke om at noen har røde hunder, må varsle smittevernsmyndighetene. Årsaken til disse smittevernstiltakene er at sykdommen kan gi fosterskade.
 • Behandling
  Infeksjonen er som regel mild, og noen spesiell behandling er ikke nødvendig. Barn bør være hjemme fra barnehage og skole på grunn av smittefaren. Den som har røde hunder må ikke ha kontakt med kvinner som er gravide.
 • Kontakt lege på nytt...
  ...hvis den som har røde hunder blir sløv eller får dårlig allmenntilstand, feberkramper, kraftig hodepine eller hovne ledd.
 • Hvis du er gravid og blir smittet
  Legen vil undersøke deg og ta blodprøver for å avgjøre med sikkerhet om det er røde hunder du har fått. Hvis infeksjon påvises og graviditeten er kommet kortere enn 17 uker, vil legen informere deg om muligheten for provosert abort.
 • Kontroll av alle gravide.
  Vaksinen mot røde hunder forebygger fosterskade. Noen få kvinner er ikke vaksinert eller har ikke dannet antistoffer. Derfor tas det blodprøve av alle kvinner ved den første svangerskapskontrollen. Hvis en gravid kvinne ikke har beskyttelse (antistoffer) mot røde hunder, blir hun rådet til å holde seg unna personer som kan tenkes å ha røde hunder, og å vaksinere seg like etter fødselen.

  Oppdatert 22.10.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

  Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.