Quorn - hva er det?

Kanskje du allerede har sett noe som heter Quorn i frossendisken og lurt på hva dette er? Eller er du en av dem som har handlet produktene i Sverige i mange år og er glad for at de endelig har kommet på det norske markedet?
Oppdatert dato: Fredag 10. October 2008

Quorn er laget av den unike ingrediensen mykoprotein og inneholder lite fett, sukker og salt, samt mye protein og fiber. De kan brukes som alternativ til kjøtt og kylling, de er enkle å tilberede og ikke minst smaker de godt! Her får du vite mer om hva Quorn egentlig er og hva det kan brukes til.

Mykoprotein
Hovedingrediensen i Quorn er såkalt mykoprotein, et næringsrikt medlem av soppfamilien. Mykoproteinet produseres via en naturlig gjæringsprosess. Deretter tilsettes eggehvite fra frittgående høns som et bindemiddel, og produktet varmebehandles. Konsistensen er veldig lik konsistensen i kylling og kjøtt.

Produktutvikling
Quorn-produktene ble fremstilt allerede på 60-tallet i England, men kom på markedet først i 1985. Siden den gang har produktene blitt solgt i mange land, inkludert Danmark og Sverige, og de har siden mars 2008 vært tilgjengelig i Norge.

Quorn-produktene er vegetariske, men de passer også bra til de som generelt ønsker å følge en sunn livsstil, ha enkle middagsløsninger eller er opptatt av de miljømessige, sosiale og etiske konsekvensene av matvareproduksjon i verden. Produktene passer til hele familien.

I Norge finnes Quorn foreløpig i to varianter, nemlig biter og deig eller farse som frossenvare. I Storbritannina finnes det over 70 produkter, inkludert en del ferdige retter som pizza, paier, lasagne, burgere og pølser.

Næringsinnhold
Energi
Quorn biter inneholder 100 kcal/450 kJ per 100 gram, og Quorn deig har 90 kcal/400 kJ per 100 gram. Dette vil altså si at kaloriinnholdet er lavere enn i kylling og de fleste typer fisk, kjøtt og melkeprodukter.

Fett
Quorn biter og deig inneholder henholdsvis bare 2,5 og 2 gram fett per 100 gram. Mykoprotein er hovedsaklig fri for mettet fett og transfett, som er de ”usunne” fettypene. Quorn inneholder dessuten ikke kolesterol.

Protein
Proteininholdet i både Quorn biter og deig er på 14 gram per 100 gram. Proteinet er av høy kvalitet på lik linje med animalsk protein, siden innholdet av essensielle aminosyrer er høyt.

Karbohydrat
Selv om sukker brukes i selve produksjonen av mykoprotein, er ikke produktene tilsatt sukker. Innholdet av karbohydrater forøvrig er lavt, produktene har en lav glykemisk indeks og fører til en lav og jevn blodsukkerstigning.

Fiber
Til tross for det lave kalori- og fettinnholdet er Quorn likevel mettende, ikke bare på grunn av proteininnholdet, men også på grunn av fiberinnholdet. Mykoprotein inneholder 6 gram fiber per 100 gram, hovedsakelig vannløselig fiber, inkludert betaglukaner, som har mange positive egenskaper. Tradisjonelle proteinkilder som egg, kjøtt, kylling, fisk og melkeprodukter inneholder ikke fiber.

De fleste nordmenn spiser for lite fiber og synes det er vanskelig å få i seg nok via frukt, grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter. Som kjent er fiber viktig for fordøyelsen, det virker mettende og kan være med på å regulere blodsukkeret og kolesterolnivået i blodet. Quorn kan bidra til å få opp fiberinntaket på de 25-35 gram per dag som anbefales av Helsedirektoratet.

Andre næringsstoffer
Quorn inneholder mye magnesium og sink, og lite salt.

Tilberedning
Det er ikke nødvendig å tine Quorn-produkter før de tilberedes, men det er også mulig å benytte produktene dersom de er tint på forhånd. Basisproduktene deig og biter kan benyttes i alle retter hvor man normalt ville benyttet kjøtt eller kylling, og kan tilberedes på samme måte – i stekepannen, i ovnen, på grillen eller i mikrobølgeovnen.

Deigen passer for eksempel bra i gryteretter, lasagne, spaghetti bolognese, taco og til pizzafyll, mens bitene er gode i wok, pytt-i-panne-retter og i pastasalater. Produktene har en mild smak, men trekker fort til seg krydder og marinader.

Allergi
Alle matvarer kan potensielt forårsake en allergisk reaksjon. Imidlertid er hyppigheten av reaksjoner på Quorn-produktene veldig lave sammenlignet med mange andre typer kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter og grønnsaker. Siden Quorn biter og deig lages på samme sted som det benyttes mel og melkeprodukter i andre produkter kan de inneholde spor av gluten og melk. Som nevnt inneholder også produktene eggehvite. Quorn er godkjent av Mattilsynet. Mykoprotein er forøvrig ikke genmodifisert.

Mer informasjon
Quorn produseres i England av Marlow Foods, som også står for distribusjonen i Norge. Foreløpig er Quorn biter og deig tilgjengelige i frossendisken på ICA Maxi og ICA Supermarked.

Kilder:

  • www.quorn.no
  • www.quorn.com
  • Turnbull et al (1995), Mycoprotein reduces glycemia and insulinemia when taken with an oral-glucose-tolerance test, Am J Clin Nutr. Jan 61;(1):135-140.
  • Turnbull et al (1992), Mycoprotein reduces blood lipids in free-living subjects. Am J Clin Nutr. Feb;55(2):415-9
  • Burley et al (1993) Influence of a high-fibre food (myco-protein) on appetite: effects on satiation (within meals) and satiety (following meals). Eur J Clin Nutr. Jun;47(6):409-18
  • Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.